15 bästa platserna att besöka i Östtimor (Timor-Leste)

Östtimor är ett spännande resmål känt för sin rika kultur och vackra stränder som ännu inte har blivit nedsmutsade av turister. Östtimor blev självständigt som ett land 2002, vilket gör det till ett av de yngsta länderna i världen idag – även om det fortfarande håller hårt på portugisiskt och indonesiskt inflytande. Om du letar efter en tropisk äventyrsdestination som ligger långt borta från den hårt beträdda turistleden, då är Östtimor perfekt för dig.

Det bästa sättet att utforska landet är med en kunnig förare, eftersom skyltarna är sparsamma när du väl lämnar landets enda större stad. Även om regionen är relativt stabil, bör du fortfarande vara försiktig och vara alert när du är på väg.

Här är bästa platserna att besöka i Östtimor:

1. Dili

Jesus Backside Beach, Dili, Östtimor

Källa: flickr

Jesus Backside Beach, Dili, Östtimor

Dili är Östtimors största stad där du hittar nya restauranger, textilbutiker, råvarumarknader och skaldjursstånd bland hus med halmtak. På stränderna i Dili kan du njuta av nylagad skaldjur, dricka en kokosnöt och se valar simma längs kusten under migrationssäsongen. Dykning i Dili är känt för att vara fantastiskt hela året och är hem för en mängd olika koraller, blå muränor, trevally, skorpionfiskrevhajar och mer.

De flesta vägbeskrivningarna runt Dili är i relation till Cristo Rei, en 27 meter hög staty av Jesus Kristus som har utsikt över staden. Cristo Rei är den näst största statyn av Jesus Kristus i världen. När du är i Dili är ansträngningen att gå upp till Cristo Rei värt panoramautsikten över staden och havet.

2. Atauro Island

Atauro Island

Källa: flickr

Atauro Island

Trettio kilometer från stränderna i Dili ligger Atauro Island, som endast nås via båt. Här hittar du dykning, vandringsleder i världsklass och kommer sannolikt att få en glimt av den bofasta delfinskivan. Atauro betyder «get» på det lokala språket, så förvänta dig att se många där också.

Under både portugisisk och indonesisk ockupation fungerade Atauro Island som det lokala fängelset. Idag är dess orörda stränder perfekta för snorkling och dykning medan du inåt landet kan hitta stigar som tar dig genom den röjda regnskogen till livliga byar kända för att sälja träskulpturer och hantverk.

För ett pris kan du också prova på traditionellt fiske med handgjorda skyddsglasögon och spjutvapen.

3. Baucau

Baucau

Källa: flickr

Baucau

Baucau verkar nästan som om det skulle kunna vara två separata städer. I Gamla stan hittar du portugisisk kolonialarkitektur medan Nya stan är värd för nya byggnader med indonesiskt inflytande. Stanna till vid den ljusgula regeringsbyggnaden, tidigare stadens samhällsmarknad.

På södra sidan kan du besöka Venilales fantastiska byggnader och utforska grottorna som skapades av japansk militär under andra världskriget. Längre söderut ligger byarna Ossu och Viqueque, där du kan simma i sötvattensfloder, utforska naturliga grottor och titta på porlande vattenfall.

4. Suai

Suai, Östtimor

Källa: flickr

Suai, Östtimor

Suai är sydkusten av Östtimors huvudby, där försörjningen för de flesta invånare kretsar kring fiske. I Suai kan du titta på traditionell dans, gå över stadens släta sandstensstränder och utforska floden Tafara.

Om du är intresserad av den mörkare sidan av Östtimors historia bör du besöka stadens huvudattraktion, Our Lady of Fatima Church, där du kan hitta ett minnesmärke tillägnat den ökända kyrkmassakern som tog livet av 200 människor.

5. Lautem

Lautem, Östtimor

Källa: flickr

Lautem, Östtimor

Med en blomstrande fågelpopulation, vackra stränder och grottteckningar är Lautem-regionen en perfekt blandning av kultur och natur. Husen i denna region trotsar nästan gravitationen och är ofta placerade ovanpå smala pålar, byggda helt med tunn bambu, trä och torkat gräs.

Eftersom Lautem är så outvecklat, kommer du sannolikt att ha en strand eller naturstig helt för dig själv. För regionens höjdpunkter, besök stranden i Tutuala och byarna Viqueque och Lospalos.

6. Maubisse

Maubisse, Östtimor

Källa: flickr

Maubisse, Östtimor

Maubisse är en av Östtimors mest populära semesterställen för både internationella turister och de som bor i Dili. Stadens enda hotell, Pousada de Maubisse, erbjuder charmig utsikt men har inte renoverats sedan 1950-talet.

Återigen, som överallt i Östtimor, förvänta dig en minnesvärd och äventyrlig upplevelse framför en lyxig. För aktiva vandrare som planerar att vandra till berget Ramelau är Maubisse den bästa staden att bo i som bas.

7. Lake Ira Lalaro

Lake Ira Lalaro

Källa: Youtube

Lake Ira Lalaro

Den största sjön i Östtimor, Lake Ira Lalaro, är perfekt för att cykla runt och utforska för en dagsutflykt. Men håll alla dina aktiviteter landbaserade och undvik simning eftersom sjön också är hem för landets största krokodilbestånd.

Se till att ta med tillräckligt med mat och vatten, eftersom butikerna runt området är glesa.

8. Berget Matebian

Mount Matebian, Östtimor

Källa: flickr

Mount Matebian, Östtimor

Berget Matebian är en av Östtimors mest heliga platser, med tusentals pilgrimer på väg till basen varje All Souls Day. Berget Matebian toppas av en staty av Jesus Kristus. Om du är intresserad av att vandra till toppen, notera att du förmodligen kommer att behöva mer än tolv timmar för att vandra till toppen och tillbaka.

Berget går ofta under två smeknamn. Ofta kallas det för själarnas berg eftersom lokalbefolkningen tror att detta berg är där deras förfäders själar bor. Alternativt kallas det Mountain of the Dead på grund av militär aktivitet som ägde rum under andra världskriget, när japanska styrkor skapade en serie grottor och tunnlar – och dödade många människor i processen. På grund av sin historia är berget Matebian en kontaktpunkt för kulturen i Östtimor.

9. Jaco Island

Jaco Island

Källa: flickr

Jaco Island

Helt borttagen från alla sken av folkmassa eller turism, Jaco Island är en oas av vit sand och ett aktivt marint liv av revhajar, havssköldpaddor, delfiner och technicolor fiskar. Om du vill besöka Jaco Island, hyr en lokal fiskare för att skjutsa dig från fastlandet och tillbaka för dagen (de kan till och med fånga din middag och förbereda den åt dig för en liten avgift).

Eftersom Jaco Island är helig är den i stort sett obebodd. Det finns bara ett litet pensionat och campingområde för den som vill övernatta. Ta med all mat och förnödenheter.

10. Samma

Samma sak, Östtimor

Källa: flickr

Samma sak, Östtimor

Denna by inåt landets kustlinje ligger mellan frodiga träd och erbjuder en autentisk inblick i småstadslivet i Östtimor.

De som letar efter en souvenir kommer gärna att rota igenom den lokala marknaden, känd för sitt hantverk och tai, en typ av textil.

11. Betano

Betano, Östtimor

Källa: flickr

Betano, Östtimor

Betano, en orörd svart sandstrand, var en gång ett timoresiskt kungarike. Idag kan du använda Betano som bas för att utforska de närliggande mangroveträsken som sträcker sig hela vägen till närliggande Viqueque.

Betano nämns ofta som en favoritsträcka av Tour de Timor-ryttare, som cyklar mountainbike längs hela landet på bara fem dagar.

12. Berget Ramelau

Berget Ramelau

Källa: flickr

Berget Ramelau

Vandrare måste besöka berget Ramelau, där du kan bo vid basen i staden Hatubuilico. Vandringen från botten till toppen tar cirka sex timmar, där de flesta vandrare åker före soluppgången.

Efter tre timmars vandring möts du av en staty av Jungfru Maria, ytterligare en av landets berömda religiösa ikoner.

Nära toppen av Ramelau ligger en kyrka som besöks av lokalbefolkningen som vill fördjupa sin tro.

13. Kom

Com, Östtimor

Källa: flickr

Com, Östtimor

Om du vill ha en mer semesterortsvistelse i Östtimor, kom till Com, en liten strandstad i den östra delen av landet. Huvudvägen går längs kusten och erbjuder en mängd olika pensionat och restauranger. Ta ett glas vitt vin och njut av att sitta på stranden och njuta av solen.

Även om simning är borta från bordet på grund av krokodiler, kan du shoppa, fiska, utforska de portugisiska byggnaderna från kolonialtiden och vandra. För exklusivt boende, bo på Com Beach Resort, som också erbjuder plats för camping.

14. Marobo

Marobo Hot Springs

Källa: flickr

Marobo Hot Springs

Dold och sällan besökt, Marobo är perfekt för en dagsutflykt från staden Maliana. Ta ett dopp i Marobo Hot Springs, en naturlig källa vid bergsfoten.

För att komma till de varma källorna passerar du genom timoresiska hembygdsgårdar tills du kommer till ruinerna av en resort. Även om resorten är borta, hålls en stor pool, lerbad och mineralbad i fullt fungerande skick, vilket skapar en kuslig atmosfär.

15. Nino Konis nationalpark

Nino Konis nationalpark

Källa: flickr

Nino Konis nationalpark

Hem till över 250 fågelarter, vilda djur, vandringsleder och mer, denna låglandsregnskog är perfekt för äventyrssökande som är besatta av naturen.

Håll utkik efter den gulkrönade kakaduan, en vacker och intelligent fågel som är kritiskt hotad.

Nationalparken innehåller också en stor del av koralltriangeln, ett rikt marint område för dykning och snorkling.

Var de ska bo: Bästa hotellen i Östtimor

Lägsta prisgaranti

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *