15 bästa platserna att besöka i Tasmanien (Australien)

Denna ö-stat utanför Australiens kust är känd för den frodiga grönskan och den karga vildmarken i sina nationalparker, och den blomstrande konst- och kulturscenen i huvudstaden Hobart. Tasmaniens mest besökta attraktion är de livliga, kreativa Salamanca-marknaderna i innerstaden – ett bra ställe att plocka upp några unika souvenirer! – och det är bara ett stenkast från staden för att njuta av några av de mest hisnande landskap som Australien har att erbjuda.

Tasmanien är känd som Garden State av goda skäl, med en tiondel av staten kvar som orörd regnskog, så om du är ett fan av bushwalking, vandring eller fågelskådning, kommer du definitivt att få ett underbart besök.

Spänner sig bara 364 km från norr till söder, och 306 km från öst till väst, finns det mycket packat på denna kompakta ö, inklusive ett häpnadsväckande 7 UNESCO-världsarv. Tasmanien är ett perfekt resmål för att se massor av olika urbana och regionala, naturliga och konstgjorda attraktioner på en snabb och enkel resa.

Låt oss utforska bästa platserna att besöka i Tasmanien:

1. Hobart

HobartKälla: flickr
Hobart

Huvudstaden Tasmanien ligger inbäddat bland foten av Mt Wellington (ett fantastiskt berg som är väl värt ett besök i sig). Hobart är mest känt för de läckra, fashionabla Salamanca-marknaderna, som allmänt anses vara Australiens bästa utomhusmarknader.

Men det finns mycket mer att göra här: från vandringsleder och stigar, vackra parker och trädgårdar, till fascinerande historia och utsökt mat, här finns något för alla.

Gallerierna och museerna här är särskilt kända, särskilt MONA (museet för gammal och ny konst). Battery Point-vandringen är också fascinerande: den klassiska arkitekturen känns som något ur en viktoriansk sagobok och påminner dig om att Hobart verkligen är Australiens näst äldsta stad.

Dessutom är Tasmaniens botaniska trädgårdar särskilt vackra, och bara en kort promenad från stadens centrum.

Men det kanske roligaste du kan ha här är att vandra i innerstadens gator och hitta gömda skatter!

2. Miena och Central Plateau Conservation Area

Vinter i MienaKälla: flickr
Vinter i Miena

Miena är en vacker stad vid sjön och en populär tillflyktsort för Hobart-bor.

Beläget i hjärtat av det centrala höglandet, har staden utmärkt fiske, spektakulära landskap, en avkopplande atmosfär och fantastisk utsikt över Great Lake, Australiens näst största sötvattensjö.

Om du kan trotsa kylan är de snöiga Miena-vintrarna ganska härliga.

Det är också ett stenkast från Central Plateau Conservation Area, passande smeknamnet Land of a Thousand Lakes, som är en del av UNESCO:s världsarvslista i Tasmaniens vildmark.

h2>3. St Helens

St HelensKälla: besöker thelenstasmania
St Helens

St Helens är den största staden på nordöstra kusten och ett utmärkt ställe att basera dig på medan du utforskar vad detta område har att erbjuda: den fantastiska Bay of Fires, Binalong Bay, Georges Bay, Peron Dunes och St Columba Falls.

St Helens är vacker i sin egen rätt, med underbar havsutsikt, vänlig lokalbefolkning och en avslappnad atmosfär.

Som den näst största fiskehamnen i Tasmanien är det också ett bra ställe för att kasta lina eller äta den färskaste och godaste skaldjur man kan tänka sig!

4. Port Arthur

Port ArthurKälla: wikipedia
Port Arthur

Den lilla kuststaden Port Arthur är Tasmaniens populäraste attraktion.

En av Australiens mest betydelsefulla historiska platser, staden har utmärkt bevarade byggnader från stadens tidigare inkarnation som en straffångebosättning, och fungerar som ett friluftsmuseum för Australiens straffångeförflutna: faktiskt, Port Arthur är en av flera platser som bildar UNESCO Världsarvslistade australiensiska dömda platser.

Port Arthur anses vara den bäst bevarade av dessa platser.

Från 1833 till 1853 var Port Arthur destinationen dit fångar som skickats till Australien som hade begått återfall skulle skickas vidare till; det var också dit upproriska fångar från andra platser flyttades till.

Fängelset i Port Arthur var ett exempel på den «separata fängelsetypologin», som kommer från Jeremy Benthams teorier, känd för det ökända panoptikonet.

Detta system innebar också en förändring från fysisk till psykologisk bestraffning, inklusive längre perioder av sensorisk deprivation.

Port Arthur-fångar användes också för hårt arbete; några av fångarna som användes var så unga som 9 år gamla.

De som dog i fängelset begravdes i omärkta gravar på den närliggande Isle of the Dead.

Turister lockas till den vackra naturen, men också den fascinerande inblicken i Australiens historia.

Staden är också känd för de många spökhistorierna som omger den, och spökturer med lyktor är tillgängliga.

Det finns också ett fascinerande museum på plats som är väl värt ett besök.

5. Three Capes Track

Three Capes TrackKälla: threecapestrack.com.au
Three Capes Track

Börjar med en båttur utanför Port Arthur township innan den börjar på en 46 km lätt till måttlig vandringsled, Three Capes Track förtjänar ett omnämnande i sin egen rätt: landskapet är hisnande, med klippor som sticker rakt upp ur havet, och massor av marint liv som sälar och delfiner.

Det finns hyddor på väg så att du kan övernatta bekvämt, och själva banan är välskött.

Hämta informationsboken från Parks and Wildlife Service så att du till fullo kan förstå och njuta av vad som gör denna bana så speciell.

6. Lilla blå sjön

Lilla blå sjönKälla: flickr
Lilla blå sjön

Färgen på denna sjö är det som gör den särskilt värd ett besök: ursprungligen ett gruvhål, den ovanliga, livliga vattenblå färgen kommer från dess höga mineralinnehåll (vilket också är anledningen till att simning inte rekommenderas här, men det är en populär plats för vattenskidåkning ). Du kan också göra detta till din utgångspunkt för en vandring uppför Mt Cameron, eller ta dig vidare till Mt William National Park.

7. Devonport

Devonport fyrKälla: flickr
Devonport fyr

Devonport ligger på norra spetsen av Tasmanien och är det huvudsakliga befolkningscentrumet i regionen.

Det är känt för sin underbara utsikt över Mersey River, dess underbara arboretum, Mersey Bluff-fyren och att vara den norra startpunkten för den 480 km långa Tasmanian Trail.

Det är också hemmet för det äldsta aboriginska museet i Australien, Tiagarra, som erbjuder en fascinerande inblick i de många aboriginska platserna i området, inklusive antik konst, såväl som Tiagarras vandringsled.

8. Wineglass Bay och Coles Bay

Wineglass BayKälla: flickr
Wineglass Bay

Dessa två vikar är kanske det mest spektakulära landskapet som Tasmanien har att erbjuda, och är också ett bra ställe att utöva vattensporter, bushwalking, bergsklättring eller fiske.

Dessa vikar är ikoniska Tasmanien och ett mycket älskat semestermål av både lokalbefolkningen och turister.

Boendet i området sträcker sig från budget till lyx, så det är perfekt för både romantiska utflykter eller skonsam turism.

9. Narawntapu nationalpark

Narawntapu nationalparkKälla: flickr
Narawntapu nationalpark

Denna nationalpark har en mångsidig natur, flora och fauna, med låga kustområden, stränder i Bass Strait, laguner, sanddyner och våtmarker.

Med smeknamnet «Tasmaniens Serengeti», är det en underbar plats att se det inhemska australiensiska djurlivet i deras naturliga habitat: du behöver inte vänta länge för att upptäcka en wombat, en wallaby eller en roo! Platypuses och echidnas bor också i parken, liksom ett brett utbud av fågelliv, och till och med tre arter av fladdermöss.

10. Tarkine vildmarksområde

Tarkine vildmarksområdeKälla: tarkine.org
Tarkine vildmarksområde

Tarkine är ett 447 000 hektar stort område med tempererad regnskog, som innehåller tall, läderträd och myrtenträd.

Det är också hem för många aboriginska kulturarv, och det kryllar av djurliv, inklusive flera sällsynta och hotade arter.

Tarkine är en underbart lugnande, underbar och fridfull plats att besöka; speciellt i skogsreservatet är det lätt att helt glömma civilisationen när du njuter av ett äventyr i naturlig, oförstörd skönhet.

Några höjdpunkter i Tarkine är Philosopher Falls, Wee Georgie Wood Steam Railway och en flodkryssning på Pieman River.

11. Zoodoo Zoo

Zoodoo ZooKälla: Facebook
Zoodoo Zoo

En halvtimme från Hobart, det bedårande namngivna Zoodoo Zoo har alla möjliga lokala och exotiska djur och möjligheter att komma på nära håll: på safaribussturen kan du handmata kameler och zebror, och under djurpresentationerna , du kan till och med mata ett lejon! Du kan också njuta av de möten som erbjuds med djur som vänliga surikater och silkesapor.

Detta är också en perfekt plats att se den berömda Tasmanian Devil, som är en rolig upplevelse för både djurälskare och Looney Tunes-fans.

Medan du är i området, se till att spendera lite tid på att njuta av den lokala staden Richmond: känd för sin vackra bro, georgiansk arkitektur och Hobart Town Historical Model Village.

12. King Island

King Island, AustralienKälla: flickr
King Island, Australien

King Island är en ö i Bass Strait, mellan den australiensiska fastlandsstaten Victoria och Tasmaniens nordvästra kust.

Ön är särskilt känd för sina kulinariska läckerheter: ostar älskade i hela Australien, förstklassigt nötkött och gudomliga kräftor.

De snövita stränderna är ett litet paradis, och det finns massor av fascinerande flora och fauna att njuta av också.

Ön är också känd för sina tre fyrar, inklusive Australiens högsta, den 48 meter höga Cape Wickham-fyren.

(Tasmaniens vatten är känt som några av världens hackigaste, med över 1 000 registrerade skeppsvrak, så fyrvaktarna skulle ha haft mycket att göra!) Du kan också njuta av en fantastisk golfbana, fiske eller en av de många guidade turerna av ön som kommer att introducera dig till dess fascinerande historia.

13. Landväg

Overland TrackKälla: flickr
Overland Track

Den här banan är inte för svaghjärtade (temperaturerna ändras snabbt och dödsfall har inträffat), men om du har en bra konditionsnivå är denna avlägsna alpina promenad en ikonisk australisk upplevelse och anses vara en av världens bästa bushwalks.

Den 65 km långa, sex dagar långa vandringen genom Cradle Mountain-Lake St Clair National Park sträcker sig från Ronny Creek i Cradle Valley (bredvid Cradle Mountain) i norr och Australiens djupaste sjö – Lake St Clair – i söder.

Du kommer att kunna förstå varför UNESCO har registrerat en del av det här spåret som en del av Tasmanian Wilderness World Heritage Area: med fantastisk utsikt över regnskogar, eukalyptskogar, ängar och dalar, och potentialen för sidoturer till hisnande vattenfall, de olika landskap ger en unikt minnesvärd upplevelse.

14. Deloraine

DeloraineKälla: flickr
Deloraine

Deloraine är en pittoresk stad vid floden vid foten av bergskedjan Great Western Tiers, med en härlig historisk georgiansk och viktoriansk gatubild och en fascinerande konst- och hantverkskultur: såväl som många lokala gallerier, antik- och hantverksbutiker, är Deloraine också värd för de största hantverksmässa i landet.

Maten här är också utmärkt: staden är särskilt känd för sina hallon, ost och lax.

Även om staden är vacker i sin egen rätt, är den också en perfekt bas för att utforska längre bort: Cradle Mountain, Great Western Tiers, Central Highlands och Mole Creek Karst National Park är alla lättillgängliga från Deloraine.

15. Cradle Mountain och Dove Lake

Cradle MountainKälla: flickr
Cradle Mountain

Cradle Mountain är en ikonisk destination i Tasmanien: Tasmaniens femte högsta berg reser sig runt det kristallklara blå vattnet i Dove Lake, vilket ger spektakulär utsikt över sjöar och bergen.

Hela området är rikt på flora, fauna och ovanligt olika svampar.

Det finns en 6-7 timmars vandringsled, som går över ett svårt territorium och passar bäst för den erfarna vandraren, men definitivt värt det för den vackra utsikten från toppen.

Men om du inte är bergsklättrare, gör utsikten från foten fortfarande detta till ett måste-se-resmål!

Var de ska bo: Bästa hotellen i Tasmanien, Australien

Lägsta prisgaranti

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *