15 bästa platserna att besöka i Lancashire

I nordvästra England är Lancashire där du bryter dig loss från tätorterna och ut i vacker natur.

Landskapet kan variera mellan gröna åkergårdar och betesmarker nära kusten, och de vilda och romantiska myrarna och fjällen i West Pennines och Forest of Bowland.

Det finns stor variation i den typ av städer du kan besöka, allt från häftiga badorter som Blackpool till tidigare industricentra som Burnley.

Och däremellan kommer du att upptäcka ett överflöd av bedårande byar och historiska marknadsstäder.

Lancashire är också ett län med oförskönt värmande mat som Lancashire hotpot och salta pajer, och naturligtvis real ale.

Låt oss utforska bästa platserna att besöka i Lancashire:

1. Lancaster

Lancaster CastleKälla: flickr
Lancaster Castle

Även om det bara är en liten stad och lätt att passera till fots, gör Lancasters historiska band till den brittiska tronen (drottning Elizabeth II är hertigen av Lancaster) det till en spännande plats att utforska.

Det är också mycket attraktivt, med massor av stolta georgianska hus från 1700-talet, särskilt runt slottet och vid floden Lune.

Och när det gäller det slottet är det ett av regionens mest uppskattade historiska monument, fyllt med nästan tusen år av berättelser och intriger.

Gå in på en rundtur, men försumma inte Lancashire City Museum, Lancaster Canal eller det spökande Ashton Memorial högt uppe på en kulle i Williamson Park.

2. Blackpool

BlackpoolKälla: flickr
Blackpool

Kuststaden Blackpool är i stort sett förebilden för en engelsk badort och är en av landets mest älskade inhemska semesterdestinationer.

En inventarie sedan 1894, och en av sakerna som hjälpte till att sätta staden på kartan, är det 158 ​​meter höga Blackpool Tower.

Det var inspirerat av Eiffeltornet, och har ett observationsdäck 140 meter upp och en härlig viktoriansk balsal.

Sandstränderna städades upp på 1980-talet och Blackpool South Beach uppfyller de krävande Blå Flagg-standarderna för hygien.

Det finns mycket mer i Blackpool än vi kan lista här, men nöjesparken Pleasure Beach och Illuminations lights-festivalen under höstmånaderna är extra incitament att komma.

3. Garstang

GarstangKälla: wikimedia
Garstang

Garstang, en bedårande marknadsstad, nämndes i Domesday-boken från 1000-talet och har en veckomarknad som har pågått sedan 1310. Strax väster om Forest of Bowland är detta ett fantastiskt promenadland.

Sätt kurs mot ruinerna av Greenhaigh Castle på hög mark över Garstang.

Det finns inte mycket kvar av denna sandstensbyggnad, men de förfallna resterna har sin egen ömtåliga skönhet.

Här uppe finns ett fantastiskt perspektiv på staden och landsbygden, medan Lancaster Canal korsar staden och går hela vägen till Kendal.

Hyr en långbåt eller gå på dragbanan för att uppleva Lancashires vilda hedar och fjäll i en lättare lutning.

4. Lytham St Annes

Lytham St AnnesKälla: flickr
Lytham St Annes

Lytham St Annes, en tätort med två kuststäder några mil ner längs kusten från Blackpool, är ett idealiskt motgift mot sin glittrigare granne.

Nöjen och teaterföreställningar ersätts av lugnare former av njutning: myrarna vid Ribble Estuary och 80 hektar sanddyner på orten ger en övervintringsmiljö för mer än 100 000 flyttfåglar.

Golf är den sport du väljer och det finns fyra banor, inklusive Royal Lytham & St Annes Golf Club, som har varit värd för det prestigefyllda Open Championship, den äldsta av de fyra majors.

St Annes är destinationen vid havet och är en diskret viktoriansk semesterort, med en pir, gigantisk strand och massor av tidstypisk karaktär.

5. Burnley

BurnleyKälla: wikimedia
Burnley

Som en textilstad på 1800- och 1900-talen är Burnley ett bra ställe att gräva lite djupare i industriella tider i Lancashire.

Den atmosfäriska Weavers' Triangle, med sina arbetarhus och bomullsbruk vid Leeds och Liverpool Canal, är genomsyrad av denna historia och du kommer att få entusiastiska insikter om dessa tider i besökscentret.

Det finns en mer raffinerad sida av Burnley också, vid Towneley Hall en sublim elisabethansk herrgård på vidsträckta marker och med ett museum som innehåller allt från traditionella lokala möbler till förrafaelitiska målningar.

Burnley FC är samtidigt det överpresterande lokala laget, som spelar i Premier League på Turf Moor, en av toppklassens sista traditionella arenor.

6. Whalley

Whalley Paris kyrkaKälla: flickr
Whalley Paris kyrka

Korsar floden Calder med en stark majestät är Whalley Viaduct, en titanisk järnvägsbro byggd på 1840-talet, 21 meter hög och bestående av 7 000 000 tegelstenar.

Gå för att se de spektrala ruinerna av Whalley Abbey.

Detta cistercienserkloster grundades på 1200-talet men delades upp efter klostrens upplösning på 1500-talet, Kyrkan och de flesta klosterbyggnaderna revs, men sovsalen finns kvar och används fortfarande som katolsk plats av tillbedjan.

Northwest Gatehouse är också mestadels intakt och har klass I-lista.

Du befinner dig i den natursköna Ribble Valley i Whalley och kan vandra upp genom skog och betesmarker till den närliggande Whalley Nab för en tillfredsställande panoramautsikt över byn.

7. Preston

PrestonKälla: flickr
Preston

Historien om staden Preston är ett eko i hela nordväst: En liten marknadsstad som växte sig rik och stor från bomullsbruken på 1800-talet.

Den här eran var när Prestons mest imponerande landmärken skapades.

Ta den gotiska väckelsekyrkan St Walburge, som har den högsta spiran av alla icke-katedralkyrkor i landet.

Eller så finns det klassiskt specialbyggda Harris Museum, med målningar av Lucien Freud och Stanley Spence, och den utmärkta delen Discover Preston, som guidar dig genom stadens och regionens förflutna tillbaka till förhistorisk tid.

Rullande ner till Ribble Rivers norra strand ligger de glada parkerna Avenham och Miller, med en japansk trädgård och en storslagen trappa som domineras av en staty av Edward Smith-Stanley, MP för Preston och tre gånger landets premiärminister.

8. Morecambe

MorecambeKälla: flickr
Morecambe

En kuststad i den natursköna bukten med samma namn, Morecambe betyder enorma sandstränder, drakflygning, chips, glassbarer och många andra enkla glädjeämnen i en brittisk kustdestination.

En fantastisk syn att ta in på är det hisnande MIdland Hotel, ett art déco-mästerverk byggt 1933 och nyligen väckts till liv igen.

Morecambe har flera kulturella kopplingar, eftersom dramatikern Alan Bennett baserade några av sina verk i staden.

Och om du har något för brittisk komedi kommer du att uppskatta statyn av artisten Eric Morecambe, som är minnesvärd för dubbelakten Morecambe och Wise på 1970-talet.

9. Chorley

ChorleyKälla: flickr
Chorley

Chorleys skyline, en av Lancashires bomullsstäder, var en skara av skorstenar fram till 1900-talets sista decennier, medan de närliggande kolgruvorna stängde på 1980-talet.

Den industriella revolutionen förde plötslig tillväxt till Chorley, men det hade varit en viktig stad i århundraden, med en marknad som går tillbaka till 1400-talet.

Kom och kika i stånden på tisdagar och prova en nybakad Chorleykaka, mördeg med vinbärsfyllning.

Astley Hall ägs av staden och är ett sublimt lanthus från 1600-talet med en muromgärdad trädgård.

Och för frisk luft, klättrar sandstenstoppen på Rivington Pike till 363 meter och är en fantastisk utsiktsplats för den karga men förtrollande hedmarken runt Rivington Reservoir.

10. Poulton-le-Fylde

Poulton-le-FyldeKälla: flickr
Poulton-le-Fylde

Det kan vara så att du föredrar en mer lugn och lantlig miljö att dra dig tillbaka till under din resa till Blackpool.

Den vackra köpstaden Poulton-le-Fylde ligger tio minuter bort och har ett centrum skyddat som ett naturskyddsområde.

Minst 15 byggnader i denna lilla stad har listats, och några, som Golden Ball-puben, har varit regionala landmärken så länge någon kan minnas.

Poulton ligger i ett jordbruksområde, långt från kolfälten och var därför opåverkad under den industriella revolutionen.

Sallad och grönsaker odlas på den lokala landsbygden och säljs på måndagens veckomarknad.

Och medan du är på torget, leta efter den medeltida piskstolpen och lager, fortfarande på plats även om de tack och lov inte har använts nyligen!

11. Darwen

Darwen MoorKälla: flickr
Darwen Moor

Darwen är granne med höga kullar och är ett bra rop för en utomhussemester, med cykelleder, vandringsleder och ridvägar till West Pennine Moors.

Landskapet är vindpinat och kargt, men har ett otämjt tilltal.

Dessa myrar var inte alltid tillgängliga för allmänheten, och det är historien bakom Jubilee Tower.

På krönet av den 372 meter höga Darwen Hill skapades detta landmärke för att fira Victorias jubileum 1897, men också för att fira återöppningen av historiska ledningsrätter, som hade spärrats av privata markägare under stora delar av slutet av 1800-talet. .

Här uppe drick i vyerna över Blackpool, Isle of Man och Morecambe Bay.

Tillbringa också lite tid i staden och besök den viktorianska saluhallen, som har 130 stånd fulla av fantastiska lokala råvaror.

12. Blackburn

Blackburn, EnglandKälla: flickr
Blackburn, England

Blackburn, en stor stad mellan Preston och Burnley, är välkänd för sin historiska bomullsvävningsindustri.

Detta går längre tillbaka än i andra städer i länet eftersom Blackburn bosattes av flamländska migranter som tog med sig handeln på 1300-talet.

Blackburn Museum & Art Gallery, som grundades 1874, har kurerat mycket av detta arv, inklusive den fantastiska japanska trycksamlingen, såväl som medeltida manuskript, konst och egyptologisamlingar.

Det andra stora anspråket på berömmelse är fotbollslaget Blackburn Rovers, som vann Premier League 1995. De är de bittra rivalerna till Burnley men försvinner för närvarande i den andra klassen av engelsk fotboll.

13. Ormskirk

Ormskirk kyrkaKälla: flickr
Ormskirk kyrka

På torsdagar och lördagar myllrar Ormskirks bilfria centrum av shoppare på en marknad som fick sin charter 1286. Och så fort du ser den kommer du att veta att 1100-talskyrkan St.

Peter och Paul är lite konstigt: Det här är en av endast tre i Storbritannien som har både ett västra torn och en spira.

Det som finns inuti är lika spännande, eftersom kyrkan är begravningsplatsen för flera Earls of Derby.

Thomas Stanley bytte sida i slaget vid Bosworth, vilket påskyndade Richard III:s nederlag och död, medan rojalisten James Stanley halshöggs i slutet av inbördeskriget.

Hans huvud och kropp begravdes i separata kistor.

14. Carnforth

Carnforth Steam MuseumKälla: flickr
Carnforth Steam Museum

En liten stad i norra Lancashire och nära gränsen till Cumbria, Carnforths rykte som en «järnvägsstad» befästes 1945 när den klassiska filmen Brief Encounter spelades in på Carnforth Station av David Lean.

Du kan gå in i Heritage Centre för att se rekonstruerade uppsättningar och artefakter från ångtiden.

Du kan också ta ett ångtåg till Scarborough på West Coast Lines arvjärnväg och få den lyxiga grädde-tebehandlingen i första klass.

Carnforth är en stad för vandrare som kan bestiga Warton Crag, en brant kalkstensbacke, som har en häckningsplats för pilgrimsfalkar.

15. Heysham

HeyshamKälla: flickr
Heysham

På Morecambe Bay är Heysham en färjehamn med trafik till och från Irland och Isle of Man.

Men det finns massor av små saker att hålla din uppmärksamhet.

Högt ovanför Morcambe Bay ligger de atmosfäriska ruinerna av St Patrick's Chapel, en klass I-listad byggnad från 800-talet.

Det som gör denna plats så ovanlig är närvaron av sex gravar som ristades direkt från klippan på 1000-talet.

Heysham är den enda platsen i Storbritannien med två fungerande kraftverk, och du kan lika gärna omfamna dem: Om du är nyfiken på kärnenergi erbjuder EDF-centret förbokade turer.

De kommer att utrusta dig med säkerhetsutrustning som en hi-vis-jacka, hjälm och skyddsglasögon, och tar dig runt reaktorn, kylsystemen och turbinerna.

Var de ska bo: Bästa hotellen i Lancashire, England

Lägsta prisgaranti

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *