15 bästa platserna att besöka i North Yorkshire (England)

Som Englands största grevskap har North Yorkshire en svindlande mängd städer och naturliga miljöer, från knappt kartlagda grottsystem till svepande sandstränder och från ståtliga kurorter till avlägsna byar i höglandet.

Att säga att det finns något för alla i North Yorkshire börjar inte sammanfatta det.

Ändå bör alla som kommer till denna hals av skogen hänvisas till York, som är urgammalt och vackert, liksom de viktorianska semesterorterna vid kusten som Scarborough och Saltburn, som besitter en värdighet och elegans som du inte ofta ser på engelska kuststäder.

För naturen finns det två enorma nationalparker, medan historien florerar i form av hemsökande kloster, historiska ångjärnvägar och normandiska slott.

Låt oss utforska bästa platserna att besöka i North Yorkshire:

1. York

York, EnglandKälla: flickr
York, England

När det kommer till arv, historiskt tilltal och rent utseende är York praktiskt taget oöverträffad i England.

Staden kan spåras tillbaka till 1000-talet och var under medeltiden Englands andra stad efter London.

York hölls så högt aktad av georgierna att den skyddades från den industriella revolutionens skorstenar.

Och så står du kvar med ett oförstört fält av kullerstensgator, infällda timmerhus och 1700-tals radhus med platt fasad.

York Minster är en av norra Europas största gotiska katedraler och ett bestående mästerverk av medeltida konst.

När järnvägarna anlände till York blev staden ett integrerat transportnav mellan London och Edinburgh, och du kan fördjupa dig i denna historia på det makalösa National Railway Museum.

2. Whitby

WhitbyKälla: flickr
Whitby

Whitby ligger vid kusten av North York Moors och är en stad runt en före detta valfångsthamn som ligger i floden Esks mynning.

Den äldre östra stranden av floden är alla fiskestugor, kullerstensleder och maritima värdshus, med en kulturminnesmärkt byggnad med några stegs mellanrum.

Ser man ner på den östra stranden finns de spektrala ruinerna av Whitby Abbey, som påstås ha inspirerat Bram Stoker att göra staden till sin ankomstplats för Dracula.

Staden har filmiska stränder, historiska kyrkor, massor av fragment av sin gamla valfångstindustri och ett museum för kapten James Cook, den första västerländska upptäcktsresande som nådde Australien, Nya Zeeland och Hawaiiöarna.

Denna attraktion är i det tidigare hemmet för Walker Brothers, fartygsägare som anställde Cook medan han var i Whitby.

3. Scarborough

ScarboroughKälla: flickr
Scarborough

Packad på stenig kalkstensterräng kan Scarborough mycket väl vara gräddan av Englands badorter och har lockat turister sedan 1500-talet.

Det var viktorianerna som skapade en turismindustri i Scarborough, som byggde upp promenader mellan North och South Bay och ovanpå South Cliff.

Regency och viktoriansk arkitektur i dessa områden av den gamla kurorten är lämpligt rik.

På strandpromenaden bredvid den fina sandstranden finns det nödvändiga sakerna vid havet som fish and chips-butiker, glassbarer, montrar som säljer hjärtmusslor och blinkningar och det fantastiska spakomplexet från 1800-talet, nu en kunglig nöjesplats.

4. Harrogate

HarrogateKälla: flickr
Harrogate

Mitt på landsbygden i North Yorkshire blev Harrogates 88 källor i farten på 1600-talet, och snart föddes en exklusiv kurort.

Harrogate har inte förlorat något av den historiska lystern och är full av värdiga georgianska hus, hotell och gamla pumprum på kullerstensgator och storslagna avenyer.

Nu är namnet en synonym för lyx, som illustreras av Betty's Cafe Tea Rooms, kanske den finaste platsen för afternoon tea i England och som besöks av drottningen när hon är i stan.

5. Ripon

Ripon katedralKälla: flickr
Ripon katedral

Englands tredje minsta stad är också den äldsta i landet, efter att ha grundats för mer än 1 350 år sedan.

Det finns sevärdheter i Ripon som gör dig mållös.

Och detta gäller verkligen Studley Royal Park, UNESCOs världsarvslista.

Denna lantgård från 1700-talet i romantisk stil designades för att komplettera de atmosfäriska ruinerna av Fountains Abbey, som byggdes på 1100-talet och sedan övergavs på 1500-talet.

Ripon Cathedral är den andra oumbärliga attraktionen, designad mestadels i tidig engelsk gotisk stil.

Håll utkik efter de 35 «misericords» , ristningar på undersidan av korsätena, beställda i början av 1490-talet.

6. Yorkshire Dales

Yorkshire DalesKälla: flickr
Yorkshire Dales

Yorkshire Dales tar upp stora delar av den nordvästra sidan av länet och är kullar och floddalar på en kalkstensbädd.

Denna geologi ger parken majestätiska grottsystem som, som Goyden, Stump Cross, Ingleborough och White Scar, är öppna som utställningsgrottor för rundturer.

Många andra är förbehållet erfarna grottforskare och grottagare, och om detta intresserar dig finns det massor av guider som väntar på att ta dig med på underjordiska äventyr.

För alla andra betyder Dales vandringar i ett av de mest avskilda områdena i England där dina vänner och nära och kära, och hjordar av Swaledale-får, kanske är ditt enda sällskap.

7. North York Moors

North York MoorsKälla: flickr
North York Moors

De som är ute efter att vara ute är bortskämda i North Yorkshire, eftersom länet också har North York Moors National Park.

Detta är 1 430 kvadratkilometer ljunghedar och skog öster om länet, som fortsätter ända till Nordsjökusten där den ger vika för klippor och magiska sandstränder.

Höglandet, med kullar som reser sig över 400 meter, är en dramatisk ljunghed, medan denna faller bort till djupa dalar med sömmar av gammal skog.

Det finns fler mogna träd på North York Moors än någon annan plats i norra England.

Bara några tusen människor bor på North York Moors, så bosättningarna är begränsade till byar och byar med pubar som kommer att vara en välkommen syn för hungriga eller trötta vandrare och cyklister.

8. Malham

Malham CoveKälla: flickr
Malham Cove

Ingen bosättning i Yorkshire Dales är välsignad med så mycket kalkstensformationer som byn Malham.

På vandringar runt Malham når du en mängd mindre naturliga underverk på några minuter.

Mest fotograferad är Malham Cove, en skir mur, 80 meter hög och formad av en istidsflod.

Klättrare älskar att ta sig över klipporna, medan grottdykare utforskar det labyrintliknande grottsystemet och basen, som är minst 1,6 kilometer lång.

Gordale Scar, målad av Turner och hyllad av poeten William Wordsworth, pågår en imponerande häpnad.

Sedan finns det Malham Tarn, Englands högsta sjö och en National Trust-plats för dess ovanliga alkaliska vatten och biologi.

9. Helmsley

Helmsley slottKälla: wikipedia
Helmsley slott

Den här marknadsstaden ligger på gränsen till North York Moors National Park och är ledstjärnan för den långväga Cleveland Way, som slingrar sig genom parken och längs kusten ner till Filey mer än 110 meter bort.

Om det finns ett monument du måste se i Helmsley är det ruinerna av Rievaulx Abbey.

Ruinerna förvaltas av English Heritage och är några av de mest kompletta av alla övergivna kloster i landet.

Detta var en gång ett av Englands rikaste cistercienserkloster tills det upplöstes av Henrik VIII på 1500-talet.

Det finns dock mycket mer i staden än så här, eftersom Helmsley har ett slottsbryggeri, ett centrum för rovfåglar och en utsökt muromgärdad trädgård från 1759.

10. Knaresborough

KnaresboroughKälla: flickr
Knaresborough

Människor reser långt till Knaresborough bara för att se staden som vacklar i den branta ravinen på floden Nidds östra strand.

Och det som avgör utsikten är den vackra Knaresborough-viadukten som korsar genom ravinen och transporterar tåg in till staden.

Knaresboroughs skarpa lutning gör det bara vackrare när du klättrar uppför kullerstensgatorna och trappor som reser sig från floden.

På västra stranden finns en källa med så hög mineralhalt att föremål som hänger kvar här får ett stenigt utseende efter några år.

Detta är också Mother Shiptons grotta, där den ökända 1400-talets prognostikern förmodligen föddes.

11. Grassington

GrassingtonKälla: flickr
Grassington

I Yorkshire Dales har den smarta marknadsstaden Grassington en byliknande känsla och är ett av de bästa ställena att bo på om du funderar på en vandringssemester i parken.

Det finns ett informationscenter för parkens myndigheter som ger dig en ledtråd i allt du kan spåra i vildmarken i närheten, och ett sött litet folkmuseum som visar traditionella dräkter och hantverk.

Den pittoreska byn Linton i närheten har Linton Falls, en konstgjord dam med en stor mängd vatten som kraschar på klipporna nedanför.

Dessa vatten kanaliserades för att driva gamla textilfabriker, och en vattenkraftsanläggning här som varit nedlagd sedan 40-talet återställdes 2012 och producerar nu ström till byn ett sekel efter att den installerades.

12. Saltburn-by-the-Sea

Saltburn-by-the-SeaKälla: flickr
Saltburn-by-the-Sea

Fram till mitten av 1800-talet fanns det inte mycket i Saltburn bar ett värdshus och några stugor.

Det var tills järnvägarna kom, och med dem Pease-familjen av industrimän från Darlington.

Historien säger att Henry Pease, en kväkare, hade en himmelsk vision av en stad här som liknade Jerusalem 1858 och vågade väcka den till liv.

Lägg märke till «Jewel Streets», en serie parallella vägar med havsutsikt, uppkallade efter ädelstenar (Amber, Pearl, Diamond) och påstås vara inspirerade av den ursprungliga visionen.

Anläggningen hade en hel mängd innovationer, som den vattendrivna bergbanan «Cliff-Lift», som fortfarande rasslar från piren till klippans topp.

Zetland Hotel, nu lägenheter, var anmärkningsvärt för att vara ett av de första hotellen med en egen privat tågplattform.

13. Hawes

HawesKälla: flickr
Hawes

Liksom många platser mot norra England har Hawes ett fornnordiskt namn, vilket betyder «bergspass». Detta kommer från Buttertubs Pass, en höglandsväg som nu förbinder Hawes med byarna Muker och Thwaite i norr.

Och vad gäller namnet «Buttertubs», det är de 20 meter långa kalkstensgrytorna på vägen, där marknadshandlare skulle lagra sitt smör under varma dagar.

Hawes market har handlats sedan tidigt 1300-tal och fick sin officiella charter 1699. Nu äger den rum på tisdagar, och måste-köpet är Wensleydale-ost, som tillverkas i Hawes på Wensleydale Creamery.

Nyfikna ostälskare kan titta förbi för att se hur George Orwells andra favoritost görs och prova den själva efteråt.

14. Plockning

PickeringKälla: flickr
Pickering

På den södra kanten av North York Moors är Pickering staden som många resenärer väljer som boende för sina utflykter till parken.

Det är givet att myrarna är ett stort drag i Pickering, men det finns också en helg med intressanta saker att se i och nära staden.

Ta St Peter och St Paul's Church, som har en fängslande uppsättning fresker på långhusets väggar, med bilder som St George som dödar draken, målade runt 1450. Här finns också de spektakulära ruinerna av Pickering Castle, med ett 1200-tal ruin med ett kapell och mycket av de yttre murarna och tornen kvar.

Slutligen är Beck Isle Museum ett firande av allt viktorianskt och återskapar livet i en marknadsstad på 1800-talet.

15. Robin Hoods Bay

Robin Hood's BayKälla: flickr
Robin Hood's Bay

Den ömmande vackra Robin Hood's Bay är en by vid havet med klippor, stränder och ett litet bo av gränder och gränder att utforska.

Du är också på Yorkshires Dinosaur Coast, där det inte är så svårt att hitta fossiler i den lokala skifferstenen, och dinosauriefotspår har till och med identifierats.

Byn vilar i en lucka i klipporna och har inte mer än några gator med fiskestugor i rött tegel.

Stranden ligger nedanför, och vid lågvatten verkar det aldrig ta slut.

Du kan kliva in i den gamla Coastguard Station, som är en National Trust-fastighet med underbar utsikt över kusten, eller gå till den georgiska St Stephen's Church i Fylingdales, som har en 200 år gammal georgiansk interiör som knappt har berörts.

Var de ska bo: Bästa hotellen i North Yorkshire, England

Lägsta prisgaranti

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *