De 15 bästa sakerna att göra i Perugia (Italien)

Perugia har äran att vara både huvudstad i regionen Umbrien och i provinsen Umbrien. Beläget i mitten av landet, är Perugia ungefär lika långt från både Florens och Rom och sitter i en kulle omgiven av dalar och berg.

Under den etruskiska eran i Italien var Perugia en av huvudstäderna och blomstrade mycket på grund av sitt centrala läge. Under medeltiden blev och etablerade Perugia universitetsstad och var känd för sin hängivenhet för utvecklingen av konst och kultur. Idag upprätthåller staden fortfarande denna tradition och är värd för många festivaler och evenemang som Umbria Jazz Festival.

När du besöker Perugia kan du förvänta dig att hitta en myriad av vackra kyrkor och historiska strukturer, men också fantastiska museer och attraktioner som Perugina Chokladfabrik. Dessutom är den omgivande landsbygden full av fantastisk natur och rika nationalparker för att tillgodose dem som älskar att vara utomhus. Som turistmål har Perugia verkligen mycket att erbjuda och dess kombination av historiska och naturliga attraktioner kommer att hålla dig underhållen i flera dagar i sträck.

Låt oss utforska bästa sakerna att göra i Perugia:

1. San Lorenzo-kyrkan

Perugia katedral

Källa: wikipedia

Perugia katedral

Det finns flera anmärkningsvärda exempel på katedraler som har förblivit ofullbordade i hela Italien och Perugia-katedralen är en sådan struktur.

Denna katedral, som ursprungligen skapades 1587, är unik i det faktum att dess främre fasad inte vetter mot det stora torget den är byggd på.

Den främre fasaden är väggen som förblir ofullbordad och detta ger kyrkan ett märkligt utseende.

Inuti är kyrkan dock helt färdig och rikligt dekorerad.

Flera marmorpelare håller upp det utsmyckade taket som är fullt av vackra fresker.

Dessutom innehåller ett av kapellen påven Martin IV:s grav och flera religiösa reliker som tillhör påven Innocentius III och Urban IV. Slutligen rymmer katedralen också ett litet museum som innehåller ett urval av intressanta religiösa föremål och reliker.

2. Piazza IV Novembre

Piazza IV Novembre

Källa: flickr

Piazza IV Novembre

Piazza IV Novembre är huvudtorget i centrala Perugia och har en uppsjö av fantastiska historiska byggnader och den vackra Fontana Maggiore.

På denna fina Piazza kan du hitta den imponerande katedralen i Perugia, Palazzo dei Priori, Comune di Perugia och Logge di Braccio.

I mitten av torget är Fontana Maggiore som har en serie utsmyckade statyer och en central bronsskål som rinner över med vatten.

Detta charmiga torg är ett bra ställe att beundra lite historisk arkitektur eller som bas för att starta en vandringstur i Perugia.

3. Palazzo dei Priori

Palazzo dei Priori

Källa: flickr

Palazzo dei Priori

Palazzo dei Priori är designat i en utsmyckad gotisk stil och är en enorm byggnad som ligger mittemot katedralen på Piazza IV Novembre.

Denna antika struktur har stått i centrum av staden sedan 1300-talet och har spelat en viktig roll i Perugias politik.

På framsidan av denna struktur finns en stor cirkulär trappa och en serie utsmyckade välvda fönster; toppen av palatset är kantad med krenulationer som gör att det ser mer ut som ett slott.

Inne i palatset finns det en enorm mängd rik dekoration inklusive några färgglada fresker som visar olika bibliska scener.

4. Oratorio di San Bernardino

Oratorio di San Bernardino

Källa: flickr

Oratorio di San Bernardino

Oratorio di San Bernardino ligger bredvid San Francesco-kyrkan och är känt för sin lysande frontfasad och flerfärgade design.

Du kan hitta denna storslagna struktur i den östra delen av gamla stan cirka 10 minuters promenad från Piazza IV Novembre.

På grund av sin främre fasad som är skapad av färgad polykrom marmor, anses den vara de viktigaste exemplen på renässanskonst i Perugia.

Interiören i detta förtjusande oratorium är lika dekorativt och har flera fina konstverk och en uppsjö av guldklippning.

5. San Pietro-kyrkan

San Pietro

Källa: flickr

San Pietro

Detta antika kyrka- och klosterkomplex har överlevt sedan 1000-talet och under åren var det en viktig maktplats för Perugias ledare.

Beläget i den södra delen av stadskärnan, har komplexet ett högt klocktorn och en vacker innergård som innehåller en liten fontän.

Inne i kyrkan finns en viktig konstsamling, inklusive en färgad fresk av Saint George and the Dragon, tillsammans med andra konstverk av olika renässanskonstnärer.

Väggarna, valven och taket är täckta med vacker dekoration och är helt enkelt fantastiska att beundra.

6. Museo Archeologico

Museo Archeologico

Källa: wikimedia

Museo Archeologico

Detta förtjusande museum ligger på Piazza Giordano Bruno och är inrymt i ett gammalt kloster i San Domenico.

Museet, som omarbetades 2009, har ett kronologiskt tillvägagångssätt från förhistorisk tid och efter romartiden etc.

Inom de separata samlingarna kan du hitta en underbar utställning av artefakter som samlats in från Umbrienprovinsen, inklusive neolitisk keramik, sniderier från bronsåldern, vapen och begravningsföremål från Perugia och en serie romerska manuskript.

Dessutom är det en rekonstruktion av en forntida etruskisk grav som hittades strax utanför staden.

Detta museum ger verkligen en fantastisk titt på Umbriens historia på ett detaljerat sätt.

7. Arco d'Augusto

Arco d'Augusto

Källa: flickr

Arco d'Augusto

Även känd som den etruskiska bågen, är denna struktur en av de 7 återstående bågarna som fungerade som en ingång till staden Perugia i forna tider.

Denna båge, som byggdes på 300-talet f.Kr., är en av de äldsta arkitekturdelarna i staden och anses vara det bästa återstående exemplet på städernas ursprungliga försvar.

Den främre fasaden av bågen har en charmig design och några av de ursprungliga latinska inskriptionerna kan fortfarande ses.

Under årens lopp har olika andra aspekter lagts till bågen och den ser nu mer ut som en fästning än en port.

8. Sciri Tower

Sciri-tornet

Källa: flickr

Sciri-tornet

Detta imponerande torn finns på Via Priori och är ett av de högsta tornen i staden.

Tornet skapades på 1100-talet och är 46 meter högt och tillhörde familjen Sciri.

Som det enda antika tornet som finns kvar i sitt ursprungliga skick är denna struktur enormt viktig och är ett fint exempel på arkitektur från denna period.

Även om det är enkelt i designen är tornet dominerande och det är möjligt att klättra till toppen för fantastisk panoramautsikt över Perugia.

9. Etruskisk brunn

Etruskiska väl

Källa: flickr

Etruskiska väl

Perugia är fullt av unika och intressanta platser och den etruskiska brunnen är en sådan attraktion.

Denna brunn ligger på Piazza Danti och går tillbaka till 300- eller 400-talet f.Kr. och är ett under av arkitektoniskt geni.

Med ett djup på 37 m och en diameter på 5 m har denna kolossala brunn en utsmyckad bro som sträcker sig över mitten och korsar vidden nedanför.

Det är möjligt att ta sig ända ner till botten av brunnen för att få en verklig känsla av dess storleksandel, och när man går genom stadens centrum är ett besök på denna spännande plats ett måste.

10. Perugina Chokladfabrik

Perugina Chokladfabrik

Källa: flickr

Perugina Chokladfabrik

Italien har några kända chokladmärken och Baci Perugina är känt över hela landet för sina spektakulära chokladkyssar.

Beläget strax utanför stadens centrum, erbjuder Perugina Chokladfabrik en fantastisk alternativ attraktion som är bra för hela familjen, och speciellt för dem som älskar det söta! En rundtur i fabriken tar cirka 1 timme och 15 minuter, under vilken du kommer att se produktionslinjen i drift, prova lite aptitretande choklad under en provsmakning och få spendera tid i det historiska museet.

Det finns naturligtvis en presentbutik också där du kan köpa din egen vikt i choklad om du vill!

11. Volumni Hypogeum

Volumni Hypogeum

Källa: flickr

Volumni Hypogeum

En annan unik attraktion strax utanför den historiska stadskärnan, Volumni Hypogeum är en extraordinär plats.

Upptäckt 1840, denna antika grav går tillbaka till det tredje århundradet f.Kr. och är en del av en enorm nekropol som innehåller över 200 separata gravar.

Denna serie gravar är tillägnad familjen Volumni och innehåller många av den rika eliten från Perugia från tidigare århundraden.

Det som gör detta komplex så speciellt är dess design och arkitektur – byggnaden ser mer ut som en gammal romersk struktur med många palissader, frontoner och utsmyckade pelare.

12. Parco Regionale del Lago Trasimeno

Parco Regionale del Lago Trasimeno

Källa: wikipedia

Parco Regionale del Lago Trasimeno

Denna enorma vattenmassa och regionala park ligger väster om Perugia och kan nås med bil på cirka 25 minuter.

Med en yta på 128 km i kvadrat är det en av de största sjöarna i regionen, och faktiskt den fjärde största i yta i Italien.

Runt sjön finns en rad små kuststäder som är charmiga platser att besöka.

Dessutom finns båtturer på det skyddade vattnet.

I södra änden av sjön ligger det intressanta Isola Polvese – här finns ett vackert stenslott och ett intressant turistinformationscenter.

13. Parco Naturale di Monte Tezio

Monte Tezio

Källa: wikimedia

Monte Tezio

Beläget norr om Perugia är det enorma Monte Tezio och naturparken som omger den.

Berget är 961 meter högt och är ett av de högsta i regionen och sluttningarna är täckta av grönskande gröna skogar.

Om du letar efter ett ställe att vandra och uppleva den vackra naturen i Umbrien så är denna naturpark den perfekta platsen.

Bergssidan ger fantastisk utsikt över landskapet och det finns många olika platser på toppen som en radiostation och några gamla ruiner av bondgårdar etc.

Klara dagar belönas du också med fantastisk utsikt över Perugia nedanför.

14. Monte Vibiano vintur.

Monte Vibiano vintur

Källa: montevibiano

Monte Vibiano vintur

Perugia är omgivet av en fantastisk natur och denna region i Italien är känd för sin produktion av fina viner.

Vingården Monte Vibiano är en underbar plats att besöka och den lysande ekoturen ger dig chansen att utforska vingårdarna och prova något av det utsökta vinet.

Under turnén kommer du att köra elektriska barnvagnar genom komplexet och titta på vingårdens dagliga verksamhet som druvplockning, olivplockning och själva skapandet av vinet.

Ägarna till vingården är extremt vänliga och kommer att se till att din turné blir personlig och minnesvärd.

15. Via dell'Acquedotto

Via dell'Acquedotto

Källa: flickr

Via dell'Acquedotto

Denna uråldriga stig brukade fungera som en akvedukt för överföring av sötvatten genom staden Perugia och den står nu som en allmän gångstig.

Sträcker sig från kanten av Via Cesare Battisti till klostret San Benedetto, är det möjligt att gå hela akvedukten.

Denna underbara stig ger dig en annan utsikt och du kan gå mellan den historiska byggnaden i den gamla stadskärnan och även se akveduktens ursprungliga utsmyckade valv.

Var de ska bo: Bästa hotellen i Perugia, Italien

Lägsta prisgaranti

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *