15 bästa sakerna att göra i Split (Kroatien)

Dela på Kroatiens Dalmatiska kusten, känns som en stad som tiden har glömt. Den antika stadskärnan liknar ingenting du har sett förut, med ett helt distrikt upptaget av ett vidsträckt romerskt palats, som går starkt efter 1700 år. Genom århundradena har denna arkitektur bevarats intakt och sedan införlivats i nyare byggnader, som St. Dujes katedral, vars hjärta är ett mausoleum från 300-talet.

TIPS: Bläddra och boka turer och aktiviteter i förväg precis här – Den Plitvicesjöarnas dagstur är en av de mest rekommenderade dagsutflykterna

Du kanske känner igen några av platserna runt Split från TV-program och det kan vara lätt att glömma att lokala attraktioner som Klis fästning och den underbara staden Trogir är riktiga platser, inte Hollywood-uppsättningar! Låt oss ta en titt på bästa sakerna att göra i Split:

1. Diocletianus palats

Diocletianus palatsKälla: Niyazz / shutterstock
Diocletianus palats

Diocletianus palats dominerar stadens historiska kärna. Det finns inget annat som det i Europa: Det är ett underbart bevarat 300-talskomplex som blandar Diocletianus ståtliga pensionärsvilla med resterna av ett stort militärläger. Det är så stor skala att det är mer av ett citadell än ett palats, och överraskningar väntar runt varje hörn. Onödigt att säga att palatset är UNESCO-listat, och du kommer till och med att kunna beträda de ursprungliga romerska gatorna som skär genom komplexet: decumanus och cardo har fortfarande sina ursprungliga gatstenar. Det kommer inte som en överraskning att scener från Game of Thrones har filmats på denna fantastiska plats.

Ingår i: Diocletianus palats vandringstur

2. Historisk split

Pjaca-torgetKälla: Frank Fell Media / shutterstock
Pjaca-torget

Du behöver åtminstone några timmar för att få en riktig smak av den gamla staden och det finns inget bättre sätt att göra detta än till fots. Gå till Pjaca-torget där Splits gamla stadshus har utsikt över ett sofistikerat torg med glänsande marmorplattor och kaféer med uteservering. Frukttorget är också viktigt och har fått sitt namn från marknaden som hölls här i århundraden. Här finns massor av vacker renässansarkitektur, rester från Splits venetianska era. För att se hur Splits invånare går till väga, pröva Marmont Street, som sträcker sig ner till vattnet och flankeras i den övre änden av butiker, kaféer och restauranger.

Rekommenderad tur: Dubrovniks stadsmurar och krigshistoriska vandringstur

3. S:t Dujes katedral

St Dujes katedralKälla: piotrbb / shutterstock
St Dujes katedral

En av de förtrollande sakerna med arkitekturen i gamla Split är hur gamla byggnader har återupprättats. Det finaste exemplet är Splits katedral, som en gång var Diocletianus mausoleum. Den centrala delen av denna struktur dateras till 350, vilket gör St Dujes till den äldsta katedralbyggnaden i världen. Det är en riktig spänning att se hur romerska element som den ursprungliga ringen med 24 stödjande kolonner blandas med kännetecknen för en katolsk plats för tillbedjan. Ta också en stund för att kolla in katedralens romanska trädörrar, som har överlevt oförändrade sedan 1200.

4. Peristiltorget

Peristil SquareKälla: Dreamer4787 / shutterstock
Peristil Square

Peristil Square är den ursprungliga romerska domstolen, där du kan njuta av den arkitektoniska majestäten i gamla Split. Eftermiddagskoppar kaffe blir inte mer dramatiska än så här, det är helt klart! Diocletianus gjorde sina offentliga framträdanden på just detta torg och hans hängivna undersåtar skulle prostrera sig framför den tidigare kejsaren. Fortfarande står de två 3 500 år gamla egyptiska sfinxerna som Diocletianus tog till staden. De episka stenmonumenten runt torget har försett Peristil med fin akustik så att du definitivt kan se en opera- eller teaterföreställning på sommaren.

5. Marjan

MarjanKälla: Buble Production / shutterstock
Marjan

Strax väster om staden ligger denna branta, 170 meter höga kulle med cypresser och tallar från Medelhavet. Det är bara biljetten om du är på humör för lite frisk luft och motion, eller vill spåra några av Splits mindre besökta landmärken. Särskilt intressant är den judiska kyrkogården på den östra sidan av kullen. Inga begravningar har gjorts sedan 1945, men många av gravstenarna är fortfarande läsbara och en del går tillbaka till 1700-talet. Det finns också två kyrkor på kullen, St Nicholas från 1200-talet och St. Hieronymus från 1400-talet med en renässansaltartavla snidad av venetianen Andrea Alessi.

6. Kampanil

KlockstapelKälla: Antonio Batinic / shutterstock
Klockstapel

Bredvid katedralen ligger Splits ikoniska klocktorn, en härlig syn, sex våningar högt som smalnar av när du stiger upp till de övre nivåerna. På vägen upp kommer du att exponeras för väder och vind och du kan titta genom tornets parade välvda fönster, som är ett klassiskt inslag i romansk design och knappast har förändrats sedan 1000-talet. På toppen kommer din belöning att vara utsikt över Splits stadsbild och Adriatiska havet, väl värt den lite tunga klättringen och den lilla inträdesavgiften!

7. Staty av Grgur Ninski

Staty av Grgur NinskiKälla: Photokanto / shutterstock
Staty av Grgur Ninski

Både motivet och skaparen av denna rejäla staty utanför Golden Gate är en stor sak. Ivan Meštrović, skulptören, var en mästare i sitt hantverk och efter kommunismens ankomst fortsatte han sin karriär i Amerika där hans offentliga verk där är lika omhuldade som någonsin. Mer om honom senare. Grgur Ninski å andra sidan är en 1000-talsbiskop, en kroatisk ikon, som genom att utföra gudstjänster på det kroatiska språket trotsade påven, hjälpte till att sprida kristendomen i regionen och etablera en kroatisk nationell identitet. Människor gnuggar Ninskis stortå för lycka, och år av kontakt har fått den här lilla bronsnubben att glimma.

8. Klis fästning

Klis fästningKälla: ninopavisic / shutterstock
Klis fästning

När du ser det kommer du att veta varför detta fäste på ett bergspass också har dykt upp i Game of Thrones. Klis fästning är balanserad på en bluff ovanför de terrasserade kullarna i staden med samma namn, och är inramad av ännu fler höga klippor av blekgrå sten. Det är en syn du inte kommer att glömma och blod har spillts för denna struktur under dess två och ett halvt årtusende. De gamla illyrerna var de första som byggde en fästning här och i århundraden under hela medeltiden var Klis säte för de kroatiska kungarna. Under de osmanska krigen hade den som höll detta slott, 10 kilometer nordost om Split, övertaget i regionen.

Rekommenderad dagsutflykt: Historisk rundtur i Salona, ​​Klis och Trogir från Split

9. Krka nationalpark

Krka nationalparkKälla: trabantos / shutterstock
Krka nationalpark

En timme upp från Split följer denna nationalpark floden Krka. Den sublima Stradinski Buk är vad många kommer för att se. Det är en stor naturlig pool, 400 gånger 100 meter, matad av travertinvattenfall i ena änden och sedan tömd av kaskader i den andra. Det finns 17 vattenfall bara på denna plats och den högsta blir nästan 50 meter. Du kan förlora timmar på att njuta av den här scenen: Poolen är omgiven av rik grönska och är också beundrad för hur solljuset dansar i det virvlande vattnet. Se också till att ta dig tid för kaskaderna vid Roški Slap och ön Visovac, där det finns ett kloster från 1400-talet.

10. Museum för kroatiska arkeologiska monument

Museum för kroatiska arkeologiska monumentKälla: Pero Mihajlovic / shutterstock
Museum för kroatiska arkeologiska monument

Om du undrar var sakerna från alla historiska landmärken i och runt Split har hamnat, här är ditt svar. Cirka 20 000 föremål har samlats in av Arkeologiska monumentmuseet, varav endast en fjärdedel kan visas. De flesta av dessa är från medeltiden och inkluderar vanligtvis smycken, vapen, rustningar och vardagsföremål. När det gäller den kroatiska kulturen är de mest värdefulla delarna de olika steninskriptionerna, relieferna och ristningarna som rör de kroatiska kungarna, adeln och prästerskapet från 800-talet till 1100-talet.

11. Galleriet Ivan Meštrović

Galleriet Ivan MeštrovićKälla: Sophie LZD / shutterstock
Galleriet Ivan Meštrović

Om du vill fördjupa dig i bakgrunden till en av Kroatiens mest kända konstnärer (och skulptören av stadens Grgur Ninski-staty) är detta ett fascinerande sätt att tillbringa en eftermiddag. Det är den största samlingen av verk av Meštrović som finns någonstans, med nästan 200 skulpturer samt skisser, möbler och arkitektoniska planer. Museet ligger i en byggnad från 1930-talet designad som ett hem av konstnären själv, och efter att ha förfallit under det jugoslaviska kriget öppnades det igen 1998. Förutom interiörutställningar finns det en omfattande utomhusskulpturträdgård att ta in.

12. Salona

Salona, ​​KroatienKälla: LianeM / shutterstock
Salona, ​​Kroatien

En enkel bussresa från Splits centrum var Salona en gång Romarrikets främsta stad på Balkan. 60 000 människor bodde i Salonas på stadens topp och även om den så småningom genomsöktes och övergavs på 600-talet är den arkeologiska parken en upplysande dag ute, som bevarar betydande fragment av de strukturer som brukade stå här. Den mest uppenbara av dessa är amfiteatern, som en gång hade kapacitet för 18 000 åskådare. Du kan spåra områdets omkrets och se hur de terrasserade sittplatserna harmoniserade med lutningen på kullen som den byggde.

13. Trogir

Trogir, KroatienKälla: Alexey Fedorenko / shutterstock
Trogir, Kroatien

Ännu en UNESCO-plats, Trogir ser ungefär likadan ut nu som den gjorde under sin medeltida storhetstid. Du behöver inte vara historiker för att bli kär i Trogir: Det är den bäst bevarade ensemblen av romansk och gotisk arkitektur i Europa. Läget är en del av charmen, eftersom staden är en liten, befäst ö ansluten till fastlandet med en bro. Trogirs 1400-talsmurar skyddar en labyrint av ravinliknande gator där du kommer att passera byggnader oförändrade sedan 1200-talet. Det finns 10 historiska kyrkor i den gamla stadskärnan, inklusive den utsökta katedralen från 1200-talet. Det finns en stor Blue Lagoon och Trogir Tour tillgängliga som du kan boka precis här.

14. Chartra en båt

Båtar i SplitKälla: Ilija Ascic / shutterstock
Båtar i Split

Kroatiens kust är ett naturligt underverk, särskilt runt Split, där öar fungerar som en barriär för att hålla det rena vattnet lugnt och nästan genomskinligt i det grunda. Så det otroliga utbudet av offshore landformer kombinerat med de otaliga avlägsna vikar där du kan väga ankar, gör Split till en av Europas bästa platser att chartra en yacht eller motorbåt, oavsett om du föredrar bareboat eller skeppare. Det är en hektisk marknad här med massor av charterbyråer som konkurrerar om affärer och håller uthyrningen överkomlig. Vid marinan finns butiker där du kan fylla din båt med mat och dryck, och därifrån är du fri att ge dig ut på ditt äventyr.

15. En dag intill Adriatiska havet

Split City stränderKälla: Dreamer4787 / shutterstock
Split City stränder

Splits fantastiska kultur gör det lätt att glömma att staden kan vara en fantastisk destination vid havet. Du behöver inte heller våga dig långt: Mitt i staden, vid foten av Marjan, finns en rad fina naturliga stränder som kantas av kullens aromatiska tallskog. Res en bit österut längs kusten från Split och du kommer till Stobrec, en härlig hästskovik med grunt vatten där mindre barn kan paddla i säkerhet. Huvudsandstranden i området är Bacvice, en sydöstra förort till Split, där solskydd finns att hyra och du har alla bekvämligheter vid vattnet du kan behöva.

Var de ska bo: Bästa hotellen i Split, Kroatien

Lägsta prisgaranti

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *