De 15 bästa sakerna att göra i Derry (Nordirland)

En vacker stad med en tumultartad historia, till och med Derrys namn är en stridspunkt.

Det officiella namnet är Londonderry, men av uppenbara skäl har Derry alltid föredras av stadens republikanska samhällen, och används oftare idag.

En flampunkt i Derrys förflutna var jakobiternas belägring 1689 mot Williamiterna, vilket satte det 1,6 kilometer långa väggsystemet på prov.

Dessa försvar höll starkt och förblir i utmärkt skick idag.

Derry hade länge varit en delad stad med en protestantisk minoritet, och inför diskrimineringen från den unionistiska regeringen kom det katolska samfundet i Derry att symbolisera medborgarrättsrörelsen.

Det var här som den ökända Bloody Sunday ägde rum 1972, och läkningsprocessen fortsätter idag.

Låt oss utforska bästa sakerna att göra i Derry:

1. Walls of Derry

Väggar Av Derry

Källa: Rolf G Wackenberg / Shutterstock.com

Väggar Av Derry

Som Irlands första planerade stad fick Derry en uppsättning diamantformade försvarsmurar på 1610-talet för att skydda sina nyanlända engelska och skotska kolonister (plantörer). The Walls of Derry har utmärkelsen att aldrig bli bruten och stod upp till en 105-dagars belägring 1689 under Williamitkriget.

Derry är ett enastående exempel på en muromgärdad stad och var också den allra sista staden i Europa som fick försvar.

De mäter totalt 1,6 kilometer, och du kan promenera längs vallarna för att se landskapet från vapenskyltarna och kolla in Inner City, som fortfarande har sin renässansruta.

Dessa vapenpositioner är beväpnade med 24 kanoner, av vilka många avfyrades under 1600-talet och alla är spårbara till deras gjuterier.

Den mest kända av dessa är den nyrestaurerade «Roaring Meg».

2. Guildhall

Guildhall

Källa: Shutterstock

Guildhall

Guildhall stod färdig 1890 på uppdrag av Honorable Irish Society och har nygotisk arkitektur och Tudor Revival-arkitektur.

Derry och Strabane District Council sitter i detta röda sandstensmonument, lätt att identifiera för sina spårade fönster och klocktorn med snidade karmar och archivolter på portalen.

De första etapperna av Saville Enquiry into Bloody Sunday ägde rum i Guildhall i början av 2000-talet och byggnaden fungerar som en kulturell plats och sevärdhet för turister.

Gå in för att se det målade glaset, inklusive ett verk som firar den blodiga söndagen, och för att se en utställning om stadens historia som går tillbaka till koloniseringen under 1600-talets Plantation of Ulster.

3. Bogside väggmålningar

Bogside väggmålningar

Källa: Spumador / Shutterstock.com

Bogside väggmålningar

En gripande påminnelse om Derry och Nordirlands svåra nära förflutna, Bogside Murals är 12 stora målningar i Bogside-kvarteret.

Det var i denna del av staden som Bloody Sunday ägde rum, och 1993 samarbetade två bröder Tom och William Kelly, och deras vän Kevin Gasson, för att spela in dessa händelser, förkämpa medborgerliga rättigheter och uttrycka sitt hopp om fred.

Tillsammans är verken kända som People's Gallery och skildrar slaget vid Bogside 1969, de 14 offren för Bloody Sunday, Operation Motorman 1972, en fredsduva och ett anti-sekteristiskt budskap från 2004. För ytterligare sammanhang kan du ta en guidad tur runt Bogside.

4. St Columb's Cathedral

St Columbs katedral

Källa: Shutterstock

St Columbs katedral

I en nordirländsk stil känd som Planter Gothic, byggdes St Columb's Cathedral inom murarna för Honorable Irish Society i början av 1630-talet.

Langhuset och tornet är från den tidigaste byggnadsfasen, vilket gör detta till det äldsta stående monumentet i Derry, medan koret, spiran och kapitelhuset kom på 1800- och 1900-talen.

I verandan finns en grundsten som härstammar från den tidigare stora kyrkan med anor från 1100-talet och staden ner för att bygga Derrys vallar.

Här finns en inskription från den nya kyrkans invigning på 1600-talet.

Inom finns porträtt av William av Orange, Derrys stadsnycklar och ett antal artefakter från belägringen 1689.

5. Tornmuseet

Tower Museum

Källa: Tom Bastin / flickr

Tower Museum

I ett historiskt torn i Derrys stadsmurar går detta museum på djupet om stadens historia.

Den prisbelönta utställningen börjar i förhistorien och tar dig upp till 1960-talet.

I ett separat galleri kan du se artefakter från La Trinidad Valencera, ett spanskt armadaskepp som förliste utanför Donegals kust 1588. Du kommer sedan att fortsätta resan genom den händelserika andra hälften av 1900-talet på bio och förklara historien. , orsaker och resultatet av problemen.

På nivå 5 har tornet också den bästa utsiktspunkten för Derrys innerstad och floden Foyle.

6. Fredsbron

Fredsbron

Källa: Mick Harper / Shutterstock.com

Fredsbron

Peace Bridge är ett landmärke från 2000-talet för Derry och sträcker sig över Foyle River mellan Ebrington Square och resten av stadens centrum.

Platsen är mer än symbolisk eftersom korsningen är en bokstavlig bro mellan samhällena Waterside och Cityside, som i allmänhet är unionistiska respektive nationalistiska.

Färdigställd 2011 är den serpentinformade fotgängarbron 235 meter lång och var ett samarbete mellan AECOM och Wilkinson Eyre Architects, företaget bakom Gateshead Millennium Bridge.

Derry har tagit Fredsbron till sitt hjärta och den sätter scenen för firandet vid nyår.

7. Gratis Derry Museum

Gratis Derry Museum

Källa: Will Bakker / flickr

Gratis Derry Museum

Derrys turbulenta år från 60- till 90-talet sammanfattas snyggt på detta museum som öppnade 2006. Free Derry Museum berättar allt du behöver veta om Battle of the Bogside, Bloody Sunday och Operation Motorman, och kompletterar dess utställningar med mer än 25 000 artefakter.

Tillsammans med brev, affischer och personliga tillhörigheter finns även fotografier och arkivmaterial.

Nyckeln till att förstå dessa händelser är att lära sig om förtrycket av denna arbetarklassgemenskap och interneringen som hjälpte till att öka spänningarna.

Museet slår en försonande ton och etablerar konceptet Free Derry som en universell strävan för medborgerliga rättigheter och jämlikhet.

8. Gratis Derry Corner

Gratis Derry Corner

Källa: Giuseppe Milo / flickr

Gratis Derry Corner

Tillbaka i Bogside-kvarteret finns ett monument i korsningen mellan Rossville Street, Lecky Road och Fahan Street.

Budskapet «You Are Now Entering Free Derry» målades 1969 av en lokal aktivist och markerar ingången till vad som var en självförklarad autonom nationalistisk del av staden i de tidiga stadierna av problemen.

Ursprungligen var detta en del av en rad radhus, men de har rivits och lämnat en enda stående vägg kvar i den centrala reservatet av Lecky Road, som idag är en dubbel körbana.

På det gröna bredvid gavelväggen finns ett minnesmärke över dem som dog i den irländska hungerstrejken 1981, och ett monument för medlemmarna i IRA:s Derry Brigade som dog under striderna i problemen.

9. St Columb's Park

St Columb's Park

Källa: Facebook

St Columb's Park

Vid Waterside på högra stranden av floden Foyle ligger en böljande park som en gång var en ädel egendom innan den köptes åt folket i Derry av Londonderry Corporation 1845. Inbäddat i flodbäcken är det en fridfull plats att promenera på eller ta en promenad på. sommarpicknick, och kan besökas på en flodpromenad efter att ha korsat fredsbron.

Herrgården vid St Columb's Park House byggdes på 1700-talet och används idag som boende och som konferenscenter, med ett kafé på bottenvåningen.

10. Belägringsmuseet

Belägringsmuseet

Källa: Facebook

Belägringsmuseet

2016 fullbordades en utbyggnad av Apprentice Boys of Derry Memorial Hall med en ny utställning om 1688 års belägring av Derry.

Det finns artefakter och förstahandsberättelser från staden under belägringen, såväl som detaljer om arkeologiska utgrävningar runt staden som har lett till verktyg, keramik och vapen.

Du kan också ta reda på historien om Associated Clubs of the Apprentice Boys of Derry, och på en guidad tur kommer du att visas runt i mötesrummet för denna order, såväl som Orange Order, Women's Orange och Royal Black Institution.

11. St Eugenes katedral

St Eugenes katedral

Källa: Shutterstock

St Eugenes katedral

Sätet för Derrys romersk-katolska stift, St Eugene's Cathedral, byggdes i gotisk väckelsestil under andra hälften av 1800-talet.

Du kommer att se tornet i den nordvästra delen av staden i utkanten av Brooke Park och med klungor av georgianska hus vid dess fot.

Arkitekten var James Joseph McCarthy, och finansiering samlades in både i Derry och Irland, men även i Amerika.

I en nisch i klocktornet, ovanför portalen, finns en staty av St Eugene från 1873, medan helgedomens golv är lagt med sardinsk granit och altaret är gjort av Carrara-marmor.

12. Ness Country Park

Ness Country Park

Källa: Christine Cassidy / flickr

Ness Country Park

Derry är en stad i fickstorlek, och på några sekunder är du ute på landsbygden.

En härlig plats för en vandring är Ness Country Park, 55 hektar skog och ängar på stranden av Burntolletfloden.

Du kan utforska sju kilometer av skogs- och flodpromenader, som leder dig till det förtjusande vattenfallet Ness och en rad forsar.

Om det finns en idealisk tid att komma är det tidigt på våren när blåklockorna och sippans matta täcker den mossiga skogsbotten med färg.

13. Hantverksbyn

Hantverksby

Källa: Facebook

Hantverksby

I den gamla stadskärnan i Derry har en gata och ett torg från 1700- och 1800-talen återupptäckt sin gamla charm.

Detta lilla kvarter förtjänar en vandring för sina hantverksbutiker, kaféer och restauranger.

Det finns pittoreska georgianska hus, trappor, gaslampor och spångar i smidesjärn och en mängd företag inom ett par minuter till fots.

Dessa är specialiserade på irländska dansdräkter, glas, stickade plagg, ljus, hemdesignade kristaller och mer.

Fokuspunkten är baldakinen och den stora järn- och glasstrukturen som skyddar en utomhusscen för levande musik.

14. Derry-Coleraine Railway

Derry-Coleraine järnväg

Källa: Shutterstock

Derry-Coleraine järnväg

Den 50 kilometer långa tågresan österut till Coleraine har beskrivits av komikern/reseskribenten Michael Palin som en av de vackraste i världen.

Det är ett berättigat påstående, eftersom järnvägen väver sig genom ett grönt landskap av torra stenmurar och förbjudande basaltkullar innan den når kusten vid Benone Strands ändlösa gyllene sand.

Strax efter kommer du till Castlerock, som har sin ursprungliga station från 1873, därifrån kommer du in i de två längsta järnvägstunnlarna i Irland, båda grävda på 1850-talet.

Efter ankomsten till Coleraine har du Causeway Coast till hands, uppkallad efter den världsberömda UNESCO-platsen och med flera Game of Thrones-inspelningsplatser i närheten.

15. Prehens hus

Prehens hus

Källa: förrådshus

Prehens hus

Ett par miles uppför floden från centrum av Derry hittar du detta irländska georgianska lanthus byggt 1740 för MP för Donegal Andrew Knox.

Prehen House är knuten till berättelsen om Mary Ann Knox.

Hon dödades av misstag under ett försök till bortförande och rymning (vanligt på dagen), av markägaren John MacNaghten, som därefter hängdes för brottet.

Hans avrättning var tvungen att utföras två gånger då han bröt repet genom att kasta sig ur galgen första gången.

Prehen House är fortfarande privatägt, men öppnar upp för rundturer, under vilka du kommer att höra om denna berättelse och beundra den magnifika utsikten över Derry och Foyle River.

Var de ska bo: Bästa hotellen i Derry, Nordirland

Lägsta prisgaranti

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *