De 15 bästa sakerna att göra i Trieste (Italien)

I den östligaste regionen av Italien finns en liten landremsa som gränsar till Slovenien – Detta är regionen Friuli Venezia och har en distinkt stil, kultur och historia som skiljer sig helt från resten av Italiens fastland. Trieste är en av de största städerna i denna vackra region och ligger vid kusten mellan Adriatiska havet och Slovenien. På grund av sin närhet till andra nationer och regioner har Trieste under åren påverkats av olika andra kulturer och civilisationer. Staden har en nuvarande befolkning på 204 000 och är en av dessa rikaste ekonomiska platser i Italien på grund av dess omfattande hamn- och kommersiella sjöfartshandel.

Trieste har varit bebodd sedan det andra årtusendet f.Kr. och var en del av den romerska republiken. När det romerska riket väl hade gått ner blev Trieste en fri kommun och var sedan en del av det habsburgska riket och stod emot många belägringar och attacker från ottomanerna under hela medeltiden. Även om staden såg tillbakagång under andra världskriget, genomgick den en enorm ekonomisk återupplivning under senare år och dess hamnar utvecklades omfattande. Idag har Trieste en tilltalande blandning av historiska byggnader och piazzor, fantastiska lägen vid havet och intressanta museer som gör det till ett av de främsta turistmålen i denna region i Italien.

Låt oss utforska bästa sakerna att göra i Trieste:

1. Triestes hamn

Porto Vecchio (gamla hamnen) i Trieste

Källa: flickr

Porto Vecchio (gamla hamnen) i Trieste

Hamnen och hamnen i Trieste är verkligen imponerande och med rätta eftersom den fungerar som städernas huvudsakliga ekonomi.

Praktiskt taget hela kustlinjen intill Trieste är upptagen av antingen den offentliga hamnen eller den kommersiella sjöfarten – Dessa två delar av staden erbjuder några verkligt fantastiska och intressanta sevärdheter.

Nära Piazza Venezia ligger huvudhamnen och detta område är fyllt med vackra yachter, segelbåtar och fiskebåtar.

Dessutom ger hamnområdet på den sydvästra delen av kusten en bra inblick i hur en hektisk sjöfartsverksamhet fungerar – Du kan se stora lastfartyg gå in i hamnen och lossas.

2. Piazza Unita Italia

Piazza Unita Italia

Källa: flickr

Piazza Unita Italia

Detta kolossala torg ligger längst fram i den historiska gamla staden och vetter ut mot Adriatiska havet.

På grund av sin enorma storlek är Piazza Unita italia känt som det största torget som ligger intill havet i Europa.

Flera prestigefyllda och viktiga byggnader kantar torget, inklusive rådhuset, Palazzo del Lloyd Triestino, Palazzo del Governo och Palazzo Pitteri – som var och en har en fantastisk design och vacker arkitektur.

Förutom byggnaderna finns det också flera imponerande monument och statyer placerade med olika intervaller på torget – i synnerhet de två järnskulpturerade kolonnerna som ramar in entrén till Piazzan.

3. Canale Grande

Canale Grande

Källa: flickr

Canale Grande

Beläget i hjärtat av den historiska gamla stan, inte långt från Piazza Unita, är Canal Grande en liten vattenväg som har stått sedan 1700-talet för att tillåta båtar direkt tillgång till staden för att lossa sin last.

Cirka 200 m lång sträckte kanalen sig från Riva Tre Novembre till Via S. Spiridione och slutar vid Piazza Sant'Antonio Nuovo och Chiesa di Sant'Antonio Taumaturgo.

Denna trevliga vattenväg korsas av tre broar och har många båtar förtöjda på varje sida.

Runt kanalen finns en rad fina byggnader, inklusive Palazzo Carciotti och Palazzo Gopcevich.

Vidare finns ett urval av restauranger och caféer med uteservering.

4. Trieste romerska teater

Trieste romerska teater

Källa: flickr

Trieste romerska teater

Trieste har en lång och hyllad historia och i hela staden finns olika lämningar från svunna tider.

En sådan relik är den romerska amfiteatern som ligger på Via del Teatro Romano i centrum av den historiska gamla staden och bara ett stenkast från Piazza Unita Italia.

Denna antika struktur är i ett fantastiskt skick och det ursprungliga sitt- och scenområdet är fortfarande synligt tillsammans med olika pelare och väggar.

Originalstatyer från teatern visas nu på ett av de lokala museerna, men några är fortfarande synliga vid åsynen.

När du går genom staden Trieste är denna teater ett måste och är ett fint exempel på romersk arkitektur.

5. Slottet Saint Giusto

San Giusto slott

Källa: flickr

San Giusto slott

Beläget intill katedralen i Trieste, är slottet Saint Giusto en gammal struktur som har stått i många år och är en av städernas ikoner.

Denna struktur fungerar nu som ett museum och skapades ursprungligen på 1400-talet av habsburgarna.

Byggt på Capitoline Hill, har slottet en befallande utsikt över staden och har ett extremt strategiskt läge.

Idag står slottet i fint skick och det är möjligt att klättra upp till toppen av tornet för fantastisk panoramautsikt över Trieste och dess hamnar.

Inne i huvudgården finns en fin utställning av artefakter och information om slottets historia, inklusive militära banderoller, vapensköldar och ett vapenhus med ett brett utbud av antika vapen.

6. Saint Giusto-katedralen

Sankt Giustos katedral

Källa: flickr

Sankt Giustos katedral

Även känd som Trieste-katedralen, är denna kyrka tillägnad Saint Justus och fungerar som stadens huvudkyrka.

Ursprungligen byggd 1320, kyrkan har en romansk och gotisk design och den främre fasaden har ett enormt cirkulärt fönster med en vacker gallerdesign.

Inuti har kyrkan en uppsjö av dekorationer och valvgångarna i huvudgången är täckta med färgade mönster och utsmyckade skulpturer.

Dessutom är huvudaltarets kupol täckt av en fantastisk fresk som är sprängfylld av en myriad av ljusa färger.

Det finns också flera mosaiker och konstverk som föreställer Our Lady of the Assumption.

7. Grotta Gigante

Grotta Gigante

Källa: turismofvg

Grotta Gigante

Nordväst om Trieste, cirka 20 minuter med bil, ligger Grotta Gigante.

Som namnet antyder är Grotte Gigante en gigantisk grotta.

Dess centrala grotta är över 100 meter hög, 65 meter bred och 130 meter lång vilket gör den till en av de största turistgrottorna i världen.

Under hela sin kända historia har denna grotta funnits i Guiness rekordbok, och en varmluftsballong för 4 personer har till och med flugit genom den! Idag finns guidade turer tillgängliga på detta enorma naturfenomen och din reseguide kommer att förklara om dess historia och de olika funktionerna i grottan inklusive stalaktiter och stalagmiter.

Om du besöker denna grotta, se till att ta en jacka eftersom de underjordiska temperaturerna inte är gynnsamma!

8. Miramare slott

Miramare slott

Källa: flickr

Miramare slott

Även om det inte är ett gammalt slott, är denna byggnad och området fortfarande en fantastisk plats att utforska och måste vara det mest pittoreska slottet i denna region i Italien.

Detta slott skapades på 1800-talet och ligger cirka 15 minuter nordväst om Trieste i den lilla byn Grignano.

Själva strukturen är ofantligt vacker med vitkalkade väggar och dekorativa krenulationer.

Dessutom har slottets grunder omfattande trädgårdar och skog som du kan utforska.

På grund av den position som Miramare-slottet står inför är solnedgångarna här särskilt vackra – när man tittar ut över Triestebukten lyser solen upp havet och himlen i en vacker färgvisning.

9. Museo Del Mare

Museo del Mare

Källa: museodelmaretrieste

Museo Del Mare

Trieste är en stad som har en omfattande sjöfartshistoria – I hundratals år har den haft en enorm marin och kommersiell hamn och Triestebukten har varit synen av många sjökonflikter genom historien.

För att förstå denna rika marinhistoria tillhandahåller Museo del Mare en mängd information och intressanta visningar om hur hamnarna och marinoperationerna i Trieste utvecklades.

Här kan du hitta en myriad av vackert tillverkade modellfartyg, tvärsnitt av olika delar av fartyg som skrov och ankare, och även en mängd olika utrustning som bärgas från historiska fartyg.

Museo Del Mare är ett bra ställe att besöka när du är nere vid hamnen för att få inblick i Triestes historia.

10. Carso Triestino

Carso Triestino

Källa: turismofvg

Carso Triestino

Detta område i Trieste ligger i närheten av Val Rosana och är en fantastisk plats att beundra landskapet och ta några fantastiska fotografier.

Olika berg, klippor, skogsklädda dalgångar och djupa dalar erbjuder många vandrings- och cykelmöjligheter.

Mount Carso är det största berget här och det är möjligt att ta sig över toppen och få fantastisk utsikt över den omgivande landsbygden.

Om du vill kan du också resa in i Slovenien och besöka några av de små angränsande byarna som Kozina och Nasirec.

11. Molo Audace

Molo Audace

Källa: flickr

Molo Audace

Molo Audace är en fascinerande strandpromenad i hjärtat av Trieste och ligger direkt intill slutet av Piazza Unita Italia.

Denna stenbelagda strandpromenad sträcker sig ut mot havet i cirka 300 meter och ger turister och lokalbefolkningen en plats att beundra Triestes kustlandskap och till och med ta ett dopp i vattnet om de så önskar.

Utmed strandpromenaden finns en rad bänkar och gamla förtöjningspunkter i järn.

Härifrån kan du blicka ut över havet, beundra Triestes omfattande hamnsystem och silhuett och även ta några fantastiska fotografier.

12. Piazza della Borsa

Piazza della Borsa

Källa: flickr

Piazza della Borsa

Beläget bredvid Piazza Unita Italia, är Piazza dell Borsa lika intressant och är ett bra ställe att ta in det lokala livet och njuta av en god måltid.

Under 1800-talet fungerade detta torg faktiskt som stadens ekonomiska centrum och handelskammarens byggnad ligger faktiskt längst ut och har en vacker kolumnerad entré med en utsmyckad marmorfronton.

Triangulär form, i änden närmast Piazza Unita, finns flera restauranger och butiker, medan i mitten finns en dekorativ staty av havsguden Neptunus.

Marknader och små mässor hålls ibland här och det är ett bra ställe för shopping och mingel.

13. Val Rosandra

Val Rosandra

Källa: wikimedia

Val Rosandra

Val Rosandra ligger på den italienska/slovenska gränsen och är en naturlig dal som skärs igenom av Rosandrafloden.

Denna dal är en vacker del av regionen och har fantastisk natur, skogar och bergslandskap.

En huvudattraktion i dalen är ett 40 fot vattenfall som störtar över stenklipporna ner i floden nedanför.

Med utgångspunkt från Bagnoli Superiore eller Hervati kan du följa stigarna och utforska denna region till fots – för den äventyrlige eller den orädd vandraren; Val Rosandra är den perfekta platsen att vara i ett med naturen.

14. Sistianabukten

Sistiana

Källa: flickr

Sistiana

Cirka 20 minuter väster om Trieste ligger den charmiga staden Sistiana som är en underbar kustort komplett med en hamn och flera vackra stränder.

Flera hotell och resorter har etablerats här och det finns också ett urval av barer, restauranger och strandbutiker där du kan njuta av en god måltid eller köpa lite tillbehör.

Hamnen är en fantastisk halvcirkelformad form och det klara turkosa vattnet är helt enkelt gudomligt.

Även om stranden innehåller småsten, kompenserar det fina medelhavsvädret för detta faktum och du kan fortfarande bekvämt sola.

Om du vill fly från staden, erbjuder Sistiana Bay den perfekta tillflyktsorten.

15. Ät en fin italiensk pizza på Al Barattolo Restaurant

Al Barattolo

Källa: tripadvisor

Al Barattolo

Trieste har ett överflöd av fina restauranger, men ingen sådan finare anläggning än Al Barattolo som ligger bredvid Canal Grande och Piazza Sant'Antonio Nuovo.

Om du letar efter en utsökt och autentisk italiensk pizza så är detta platsen att gå! Pizzorna här är nylagade och tillagade och du kan välja mellan en mängd olika pålägg inklusive fanfavoriten Pepperoni.

Förutom pizza serverar Al Barattolo också en mängd olika skaldjursrätter och har ett underbart urval av gratis vin.

Var de ska bo: Bästa hotellen i Trieste, Italien

Lägsta prisgaranti

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *