De 15 bästa sakerna att göra i Vicenza (Italien)

Vicenza är en fantastisk stad som ligger mitt emellan i de norra delarna av Italien Venedig och Verona. Som en del av Veneto-regionen i landet har Vicenza en lång historia och kombinerar sitt gamla förflutna tillsammans med sin moderna kosmopolitiska utsikt och blomstrande ekonomi för att skapa en stad som har den tredje största industrisektorn i Italien.

Ursprungligen bosatte sig vara Euganei-stammen, Vicenza införlivades i det romerska riket 157 f.Kr. men härjades sedan av olika stammar under efterföljande år. Efteråt på medeltiden blev staden en del av Lombardförbundet och var inblandad i många strider och belägringar mot de heliga romerska kejsarna. I modern historia byggdes staden om efter förödelsen under andra världskriget och industrin blev den främsta ekonomiska drivkraften. För den entusiastiska turisten har Vicenza en enorm mängd attraktioner att erbjuda.

På grund av sin omfattande historia och samhörighet med olika styrande imperier, har Vicenza en myriad av vackra historiska strukturer som Basilica Palladiana, och några välskötta offentliga parker som Parco Querini. Det har också ett fantastiskt läge och är inom räckhåll från både Venedig och Verona som är två fantastiska städer i sig.

Låt oss utforska bästa sakerna att göra i Vincenza:

1. Basilica Palladiana

Basilica PalladianaKälla: Shutterstock
Basilica Palladiana

Denna religiösa byggnad är en av Vicenzas ikoner och tar en stolthet i centrum av den populära Piazza dei Signori.

Detta byggdes på 1400-talet och är ett av de första exemplen på en renässansstruktur med den palladianska fönsterdesignen – basilikans loggia har en serie utsmyckade valv som löper längs båda sidorna som skapar en visuellt tilltalande byggnad.

Att gå genom de öppna bågarna ger dig en chans att beundra arkitekturen på nära håll.

Inne på första våningen i basilikan finns ett enormt öppet rum med högt välvt trätak och många välvda fönster.

Denna struktur är verkligen imponerande och är en juvel i centrala Vicenza.

2. Teatro Olimpico

Teatro OlimpicoKälla: Shutterstock
Teatro Olimpico

Vicenza har en samhörighet med den berömda arkitekten Palladio och Teatro Olimpico är ett annat av hans magnifika skapelser.

Denna teater är inte som någon annan du kommer att se och dess inredning är helt gjord av sten, stuckatur och trä.

Scenen är helt enkelt underbar och ser mer ut som ett palats än en uppträdandeplats – stenstatyer, valv och putsarbeten pryder fasaden.

Original scenuppsättningar finns kvar idag bakom huvudfasaden och skapar en illusion av stort djup – när man tittar genom valven verkar det som om många gator sträcker sig långt bakom strukturen.

3. La Rotonda

La RotondaKälla: Shutterstock
La Rotonda

Beläget i utarbetade och vackra marker, skulle du inte tro att denna struktur ursprungligen var tänkt att vara hemmet för en pensionerad Vatikanpräst.

La Rotonda ligger söder om Vicenza cirka 15 minuter från stadens centrum och är en av de mest kända byggnaderna i staden.

Det som gör den här byggnaden så speciell är dess fantastiska design och symmetri – var och en av husets fyra sidor har en portik som liknar Pantheon i Rom och kan nås med en rad steg.

Inne i byggnaden finns en serie överdådigt inredda rum kompletta med vackra fresker och utsmyckade stuckaturer.

4. Museo Palladiano

Museo PalladianoKälla: flickr
Museo Palladiano

Museo Palladiano ligger i samma komplex och torg som Basilica Palladiana och är en attraktion som måste ses i kombination med själva basilikan.

Inom detta museum finns en fantastisk samling av artefakter och reliker relaterade till basilikan, tillsammans med några informativa och detaljerade utställningar om dess historia och konstruktion.

Här kan du lära dig om byggnadens betydelse, och även om dess välkända arkitekt, Andrea Palladio.

5. Villa Valmarana

Villa ValmaranaKälla: flickr
Villa Valmarana

Villa Valmarana ligger i närheten av Villa La Rotonda och är en liknande struktur som skapades runt samma tidsperiod.

En gångväg förbinder de två villorna och det är tillrådligt att besöka båda när du är i detta område av Vicenza.

Lokalt känt som Al nani (på grund av de dvärgformade statyerna på väggarna i villan) har detta komplex några fantastiska tomter fyllda med blomsterarrangemang och vackert välskötta gräsmattor.

Inne i själva villan finns en serie välskötta rum som har några vackra renässanskonstverk av Giambattista Tieplo.

6. Corso Andrea palladio

Corso Andrea PalladioKälla: flickr
Corso Andrea Palladio

Corso Andrea Palladio hyllar denna berömda arkitekt och designer och är en av huvudgatorna i den historiska gamla stadskärnan.

Längs den här gatan kan du hitta olika palatser och strukturer, varav några designades av Palladio själv.

De mest anmärkningsvärda strukturerna inkluderar Palazzo del Comune, Palazzo Da Schio, Palazzo Bonin och Palazzo Zileri Dal Verme.

Hela området är fullmatat av vackra byggnader, men gatan innehåller också ett stort utbud av butiker och restauranger och är ett av de främsta handelsområdena i gamla stan.

7. Vicenza Museo Civico

Vicenza Museo CivicoKälla: flickr
Vicenza Museo Civico

I den östra änden av Corso Andrea Palladio ligger det fantastiska Palazzo Chiericati.

Denna struktur har en vacker frontfasad som har en serie marmorpelare och är krönt med olika statyer.

Även om den är vacker i sig, finns huvudattraktionen i byggnaden – Museo Civico.

Civic Museum of Vicenza innehåller en stor samling av artefakter, arkeologiska fynd och konstverk från staden och den omgivande regionen och ger en inblick i Vicenzas historia.

Dessutom ingår ett urval av konstverk från kända venetianska konstnärer som Carpaccio, Tiepolo och Veronese.

8. Chiesa di Santa Corona

Chiesa Di Santa CoronaKälla: wikipedia
Chiesa Di Santa Corona

Beläget i den historiska gamla stadskärnan i Vicenza, ritades denna kyrka delvis av den legendariska Palladio som faktiskt är begravd i kyrkan själv.

Kyrkan byggdes i gotisk stil och byggdes på 1200-talet och har en rad tegeltorn, kapell och frontfasad.

Även om exteriören inte är alltför imponerande, har interiören mycket mer att erbjuda och har Valmarana-kapellet som sägs ha designats av Palladio.

Dessutom finns det en serie konstverk och fresker som skildrar religiösa scener som tillbedjan av magi och Kristi dop.

9. Santuario di Monte Berico

Santuario di Monte BericoKälla: Shutterstock
Santuario di Monte Berico

I den södra delen av Vicenza klättrar kullarna uppåt mot Monte Berico och Piazza della Vittoria erbjuder panoramautsikt över staden.

Bakom denna underbara utsiktsplattform ligger Basilica di Monte Berico som byggdes på 1600-talet.

Själva utformningen av kyrkan är baserad på La Rotonda och har fyra symmetriska väggar med olika statyer och utsmyckade konstverk.

Inne i kyrkan finns en serie vackra målningar inklusive Nattvarden av St.

Gregory, Pieta och Virgin med dina evangelister.

För att gå tillbaka till staden är det lämpligt att passera genom den enorma 800 meter långa täckta korridoren eller portiken som sträcker sig från kyrkans framsida, ända ner till järnvägsstationens bas.

10. Parco Querini

Parco QueriniKälla: flickr
Parco Querini

I den norra delen av gamla stan hittar du Parco Querini – denna vidsträckta offentliga park är en underbar plats att besöka för att fly staden och njuta av det fina italienska vädret.

I mitten av parken finns en stor rund damm som innehåller en central ö och ett vackert sommarhus – du kan nå denna ö via en gångbro som korsar vattnet.

Förutom vattendraget innehåller parken också flera skogsområden med gångvägar som slingrar sig genom dem, och några välskötta gräsmattor perfekta för att spela bollspel eller sola.

11. Vicenza-katedralen

Vicenza katedralKälla: Shutterstock
Vicenza katedral

Duomo ligger bara 2 minuters promenad från Piazza dei Signori och är en av de viktigaste kyrkorna i staden och är en fin struktur i sig.

Den främre fasaden på denna katedral sticker ut och skapar en stor kontrast till byggnadens sidor och baksida.

Även om de är enkla i designen ser bågarna och det mönstrade röda och vita marmorarbetet extremt vackra ut och ramar in kyrkan perfekt.

Ett intressant faktum är att kyrkan faktiskt är byggd på resterna av tre äldre religiösa strukturer, och allt utom frontfasaden har rekonstruerats efter skador under andra världskriget.

12. Ta en dagsutflykt till Verona

VeronaKälla: Shutterstock
Verona

Vicenza drar nytta av dess nära förbindelser till både Venedig och Verona och båda dessa städer är viktiga turistmål i sig.

Verona ligger cirka 30 minuter väster om Vicenza och regelbundna bussar och tåg färdas mellan de två städerna.

Om du har utforskat Vicenza kan en dagsutflykt till Verona tillåta dig att utforska en annan del av Italien.

Denna stad är känd för sin historiska arkitektur inklusive byggnader som den romerska arenan, Ponte Scaligero och Piazza dei Signori.

Dessutom har den en uppsjö av fantastiska kyrkor och den ikoniska balkongen som födde den berömda Romeo och Julia-scenen i Shakespeares pjäs.

13. Piazza dei Signori

Piazza Dei Signori, VincenzaKälla: Federico / Wikimedia
Piazza Dei Signori, Vincenza

Piazza dei Signori är huvudtorget i Vicenzas historiska stadskärna och fungerar som en av stadens fokuspunkter.

Detta vackra torg är fullt av fantastisk arkitektur och är också värd för vanliga marknader där du kan mingla med lokalbefolkningen och försöka hitta ett fynd.

I mitten av torget ligger den imponerande basilikan Palladiana och dess klocktorn; Andra anmärkningsvärda byggnader som omger torget inkluderar Loggia del Capitaniato och Chiesa di San Michele detta dei Servi.

Förutom byggnaderna finns det också en rad kaféer och restauranger där du helt enkelt kan sitta och se världen gå förbi.

14. Torre Bissara

Torre BissaraKälla: flickr
Torre Bissara

Även om denna struktur är kopplad till Basilica Palladiana, är den en underbar attraktion i sig och har en omfattande historia.

Den är 82 meter hög och är den överlägset högsta byggnaden i Vicenza och tornar upp sig över de andra strukturerna i den historiska stadskärnan.

Tornet byggdes på 1100-talet och har stått sedan dess i sin nuvarande form och är av stor historisk betydelse för staden.

På ena ansiktet finns en vacker utsmyckad klocka med en klarblå urtavla, medan den är toppad med en brons kupol och väderven.

Det är möjligt att se tornet på nära håll från uteserveringen på toppen av basilikan men tyvärr kan du inte klättra upp till toppen av själva tornet.

15. Ponte San Michele

Ponte San MicheleKälla: flickr
Ponte San Michele

På grund av sitt läge vid floden har Vicenza en serie broar som korsar vattnet, vilket gör att trafik och fotgängare kan röra sig fritt genom staden.

En av de vackraste och mest pittoreska broarna är Ponte San Michele.

Du hittar den här bron bara en kort promenad från Piazza dei Signori och det är tillrådligt att gå över själva bron, men även se den från den intilliggande Ponte San Paolo.

Det som gör den här bron så attraktiv är dess omgivningar – för det första ramar byggnaderna med terrakottatak in bron, och för det andra ger det klara vattnet och olika grönska, träd och blommor färg och kontrast.

Detta är den perfekta platsen för att få några vykortsvärdiga foton.

Var de ska bo: Bästa hotellen i Vicenza, Italien

Lägsta prisgaranti

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *