15 fantastiska vattenfall i Yosemite

Yosemite National Park i Sierra Nevada i Kalifornien är ett fint exempel på en naturlig, oförstörd miljö. Höjdpunkter inkluderar de enorma, gamla sequoiaerna och granitklipporna i El Capitan.

Yosemite har bildats av glacial aktivitet under miljontals år och små glaciärer finns fortfarande. Vattenfall finns i hela parken, några extremt imponerande. De flesta varierar beroende på säsong, med mitten av sommaren ser många torka upp, medan i mitten av vintern de verkar frysa fast.

Om du kan välja när du ska besöka Yosemite och du vill se fallen när de är som bäst, är våren när de är i full flöde när snön smälter. Som en guide till vilken du bör prioritera under ditt besök, här är 15 fantastiska vattenfall i Yosemite.

1. Yosemite Falls, Yosemite Valley

Yosemite Falls, Yosemite Valley

Källa: A.Hornung / shutterstock

Yosemite Falls, Yosemite Valley

De två delarna av Yosemite Falls häller ut över klipporna för totalt 1850 fot, med en 675 fots kaskad mellan den övre delen – 1 430 fot – och den nedre – 320 fot. De är lätt de högsta nordamerikanska fallen, samtidigt som de är bland världens topp 10.

I mitten av sommaren kan du nästan bli berövad att se dem överhuvudtaget eftersom de krymper till en rännil. På höjden av vintern kan de vara fast is.

Du kan fånga en regnbåge i ditt fotografi och en »månbåge» på natten när de är i fullt flöde. Glacier Point är en bra utsiktsplats och det finns ett spår till deras bas.

2. Lehamite Falls, Indian Canyon

Lehamite Falls, Indian Canyon

Källa: dangerismycat / Flickr

Lehamite Falls

Yosemite Falls dvärgar de närliggande Lehamite Falls, som bildar en hög men tunn kaskad av vatten i Indian Canyon. Våren är definitivt tiden att se Lehamite när snön smälter.

Även då kastar träden en skugga över fallen efter mitt på eftermiddagen, vilket gör dem nästan osynliga, så tänk på det om du vill ta några fantastiska bilder.

Det bästa stället att se dem är på avstånd, i Cook Meadow nära den gamla Yosemite Village. Ett annat alternativ – om än på avstånd – är Svängbron i väster.

3. Sentinel Falls, Yosemite Valley

Sentinel Falls, Yosemite

Källa: Malgorzata Litkowska / shutterstock

Sentinel Falls, Yosemite

En imponerande 2 000 fot kan Sentinel börja flöda starkt från mars till juni i en serie steg. Den högsta enstaka droppen är cirka 500 fot.

Den får minimal uppmärksamhet trots sin höjd, på grund av de många attraktionerna i Yosemite – inklusive själva Yosemite Falls.

Den har fått sitt namn från den närliggande höga Sentinel Rock och har sin källa vid Pothole Meadows. Sentinal Falls är synliga från dalen, där det finns Sentinel Beach Picnic Area, eller när du är på Upper Yosemite Falls Trail.

4. Bridalveil Fall, Yosemite Entrance

Bridalveil Fall, Yosemite

Källa: Bruce Goerlitz Foto / shutterstock

Bridalveil Fall, Yosemite

Miljön för Bridalveil Fall mittemot El Capitan är helt enkelt fantastisk. Det är det första vattenfallet du ser när du går in i parken. Dess höjd är nästan 620 fot och den flyter året runt.

Ahwahneechee-indianerna kallar det Pohono – »Spirit of the Puffing Wind» – eftersom vattnet ser ut att falla i sidled i starka vindar.

Du kan enkelt ta dig till basen på några minuter men du kommer att gå uppför en ganska brant sluttning. Tunnel View på Highway 41 är en annan plats där du kan få en annan utsikt över vattenfallet.

5. Silver Strand Falls, Yosemite Valley

Silver Strand Falls, Yosemite

Källa: David Hornor / Wikimedia

Silver Strand Falls, Yosemite

Silver Strand Falls blir knappt märkta eftersom de är vid Tunnel View Overlook. Besökare verkar bara ha ögon för El Capitan och Bridalveil Fall. De tittar sällan upp om de inte är seriösa vattenfallsälskare och fallen är i deras resplan.

Silver Strand, den västligaste av fallen i Yosemite, kommer från en bassäng nära Badger Pass. Dess säsong är ganska kort från snösmältningen till sommaren, även om få parkbesökare verkar bry sig för mycket på grund av antalet underbara landskap som visas.

6. Ribbon Fall, Yosemite Valley

Ribbon Fall, Yosemite

Källa: Celso Diniz / shutterstock

Ribbon Fall, Yosemite

Ribbon Fall är det högsta enstaka vattenfallet i Nordamerika på över 1 600 fot. Trots sin höjd är det en annan som får mindre uppmärksamhet än den förtjänar eftersom det finns så mycket skönhet runt omkring.

Säsongen är också kort – ibland precis när snön smälter fram till juni.

Det är precis förbi Bridalveil, flyter över den västra sidan av El Capitan ner till en hög amfiteater av vertikala klippor. Du kan stå nedanför klipporna och titta upp mot vattenfallet utan att det finns en igenkänd stig dit.

Fotografera den tidigt på morgonen eller sen eftermiddag när solen är direkt på den.

7. Nevada Fall, Merced River

Nevada Fall, Merced River

Källa: Straystone / shutterstock

Nevada Fall, Merced River

Nevada Fall är knappt 600 fot och flyter året runt eftersom det matas av Merced River. Vattnet träffar stenar och verkar som ett resultat av det vara vitt, varför det fick sitt namn; Nevada betyder «snötäckt» på spanska, medan indianer kallar det Yo-wy-we på grund av det slingrande vattnet när det faller.

Glacier Point är återigen ett bra utsiktsläge men det är på lite avstånd. Fortsätt så kommer du över Emerald Pool innan ditt nästa vattenfall. Ditt fotografi på den platsen kommer att tyckas vara en gigantisk trappa som faller ner.

8. Vernal Fall, Merced River

Vernal Fall, Merced River

Källa: Bucchi Francesco / shutterstock

Vernal Fall, Merced River

Nästa vattenfall heter Vernal och det flyter året runt, även om dess topp är i slutet av maj. När veckorna går delas det upp i två eller tre separata fall då flödet minskar.

Du kan vandra till detta 320 fot långa vattenfall, även om Mist Trail är ganska brant. Det är öppet på vintern om det inte blir riktigt isigt.

Vernal är ett av de riktigt kraftfulla vattenfallen i Yosemite. Glacier Point ligger något avlägset, men du kan se den därifrån när vägen öppnas, vanligtvis mot slutet av maj till november. Det är möjligt att ta sig till Glacial Point med rullstol under den tiden.

9. Illilouette Fall, Yosemite Valley

Illilouette Fall, Yosemite

Källa: Robert Bohrer / shutterstock

Illilouette Fall, Yosemite

På 370 fot och flytande året runt kommer du att stöta på detta vattenfall när du är på väg till Vernal Fall. Det syns bäst från Panorama Trail, som är ganska brant.

Tur- och returresan är cirka fyra mil, men om du går till Panorama Point är det 5,6 mil.

Strax innan du når toppen av vattenfallet finns det några imponerande kaskader med stenplattformar som tränger sig in i vattnet där du kan sitta och till och med picknicka. Du kommer inte att kunna se det från vägen, så var beredd på lite träning.

10. Horsetail Fall, Yosemite Valley

Horsetail Fall, Yosemite

Källa: evelynquek / Flickr

Horsetail Fall, Yosemite

Skillnaden med åkerfräken är att den är på topp på vintern, mellan december och april. Det kan vara torrt stora delar av året, men när det flyter får det formen av en hästs svans.

Ibland blir allt orange när det går ner när solen skiner på den. Om du vill fånga det, välj en solig vinterdag mot slutet av februari. Ett berömt fotografi från 1973 fångade detta fenomen underbart. Om du kan matcha det kommer du att ha ett fantastiskt fotografi i ditt album av Yosemite.

11. Wapama Falls, Hetch Hetchy Valley

Wapama Falls

Källa: Colin D. Young / shutterstock

Wapama Falls

Du kan se dessa fall från vägen vid O'Shaughnessy Dam, även om det är anledningen till att få bryr sig om att gå dit är uppriktigt sagt okänt.

Det är ett mäktigt vattenfall – 1 400 högt – som är som bäst i slutet av maj, även om det rinner året runt. Innan dammen byggdes var fallen 400 fot högre.

Vid fullt flöde kan vattnet täcka bron på leden som därför är stängd. Vid andra tillfällen kan man stå på bryggan och ta en dusch med kläderna på; en varm dag är det mest uppfriskande. Vandringen till fallen är en rundtur på 5,5 mil.

12. Tueeulala Falls, Hetch Hetchy Valley

Tueeulala Falls

Källa: Gary Saxe / shutterstock

Tueeulala Falls

Inte så hög som Wapama, Tueelala är fortfarande imponerande på cirka 880 fot, och det är i en enda droppe. De kan torka upp, och om det händer kan det vara sen vår eller tidig sommar, beroende på snön på vintern och hur snabbt den smälter.

Förvisso blir det inget att se i midsommar. Vid fullt flöde kan det faktiskt orsaka översvämningar i närområdet. Om det flyter kraftigt är det troligt att leden längre ner till Wapama kommer att översvämmas. Allt annat och du kan säkert fortsätta.

13. Chilnualna Falls, Wawona

Chilnualna Falls

Källa: Shravan Sundaram / shutterstock

Chilnualna Falls

Du kan inte se Chilnualna från vägen, och rutten vattnet tar är sådan att hela fallen inte syns från en enda plats eftersom den vänder sig.

Serien av nivåer på Chilnualna Creek varierar från 30 fot till 240 fot. Fallen har en obestämd höjd och flyter under hela året, med toppen vanligtvis i maj.

Leden tar dig till toppen av fallen, men du måste inse att det är en brant uppförsbacke som tar några timmar fram och tillbaka. Utsikten från leden är från cirka en kvarts mil bort.

14. Pywiack Cascade, Tenaya Canyon

Detta vattenfall kallas ofta Slide Falls och ligger i spetsen för Tenaya Canyon. Det är svårt att mäta dess exakta höjd, även om bästa uppskattningar är cirka 600 fot.

Det är svårt att få en bra utsikt över fallen, och leden är inte lätt, så det har inte blivit en särskilt populär plats bland besökare till parken.

Dess källa är Lake Tenaya men den är fortfarande säsongsbetonad och du måste gå på våren för att säkerställa ett anständigt flöde. Det finns en avlägsen utsikt över kaskaden från Glacier Point, eller så står du inför en vandring på totalt sex miles för att komma till kanjonen och tillbaka.

15. Quaking Aspen Falls, Tioga Pass

Quaking Aspen Falls, Yosemite

Källa: Eeekster / Wikimedia

Quaking Aspen Falls

Fallen ligger bara 25 fot och är synliga från Tioga Pass Road. Dess flöde är minimalt på högsommaren, även om bäcken ovanför och nedanför löper hela året.

Det är snösmältningen som ger sina starkaste veckor och dräneringsområdet är inte speciellt stort.

Det finns flera strängar till fallen, som får få besökare även om luften är så frisk på höjden.

Konkurrensen med de större fallen i Yosemite gör att dessa fall – även kända som Tioga Pass Falls – är lite besökta.

Var de ska bo: Bästa hotellen i Yosemite, Kalifornien (CA)

Lägsta prisgaranti

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *