15 fantastiska vattenfall på Island

Island har kallats »Land of Ice and Fire» eftersom de samexisterar lika i detta land. I själva verket täcker isen bara 10 % av denna kontrasternas ö, men den har Europas största glaciärer.

Den nationella befolkningen är bara 330 000, och majoriteten bor i huvudstaden Reykjavik och dess omedelbara inland. Det är ett ungt land geologiskt sett – ganska kargt, med aktiva vulkaner, svarta sandstränder och brusande vatten.

En av de saker som det är känt för är dess vattenfall, och de är bland de vackra naturliga funktionerna som besökare kan njuta av. Om du börjar se Island som ett land du skulle vilja besöka, här är 15 fantastiska vattenfall på Island som du bör ta med på din resplan.

1. Glymur, Botnsdalsdalen

Glymur vattenfall, Island

Källa: Thomas Schnitzler / shutterstock

Glymur vattenfall, Island

Glymur, 650 fot högt, är det näst största vattenfallet på Island. Den ligger vid en fjord som når inlandet strax norr om huvudstaden, även om det tar 90 minuter att köra dit.

Den två timmar långa vandringen belönas med en härlig miljö – såväl vattenfallet som närområdet. Du kommer att behöva bra skor för vandringen eftersom du har två timmars vandring tillbaka också.

Hela rutten är vacker, med klippvalv, floden Botnsa och den vackra fjorden Hvalfjörður. Vid varje sväng finns det ett fotografi som du känner att du måste ta.

2. Hengifoss, Egilsstaoir

Hengifoss vattenfall, Island

Källa: tbate54 / shutterstock

Hengifoss vattenfall

Hengifoss är utan tvekan det vackraste vattenfallet i östra Island. Den tappar imponerande 420 fot. Vatten rinner från en platå ner i en djup ravin.

Det finns två olika vägar på vardera sidan av Lagarfljotsjön, som du kan köra innan du parkerar.

Vandringen till »Hanging Falls» tar cirka 50 minuter och du kommer att se ett mindre 100 fot vattenfall – Litlanesfoss – på vägen. Vandringen går till stor del uppför, men du kan vila på en av bänkarna på leden.

De röda stenränderna i omedelbar närhet är ett resultat av att järn i marken oxiderar.

3. Gullfoss, floden Hvítá

Gullfoss vattenfall, Island

Källa: eldar nurkovic / shutterstock

Gullfoss vattenfall

Vattenfallet Gullfoss finns vid floden Hvítá, som rinner från sjön Hvítárvatn och Langjökullglaciären. Den är drygt 100 fot hög, störtar i två steg – den andra dubbelt så stor som den första.

Namnet betyder »Golden Falls» och sett i solsken är det spektakulärt. Det är en del av den populära Golden Circle Tour och är definitivt en av dess höjdpunkter.

Om du vill besöka det självständigt, är det 90 minuters bilresa från Reykjavik. För ett decennium sedan var det i fara från spekulanter som ville utnyttja dess kraft, men lyckligtvis stoppades dessa planer.

4. Seljalandsfoss, Thorsmörk

Seljalandsfoss vattenfall, Island

Källa: Gitarrfotograf / shutterstock

Seljalandsfoss vattenfall

Beläget på sydkusten är detta vackra vattenfall nästan 200 fot högt, vattnet rinner ner från gamla klippor till en pool.

Reykjavik ligger 90 minuter bort med bil, och fallen ligger nära ringvägen. Seljalandsfoss ligger vid floden Seljalandsá som rinner från glaciären Eyjafjallajökull.

Dess attraktionskraft ökar eftersom du kan gå bakom den. Det ger ett fantastiskt perspektiv men du behöver lite vattentäta kläder annars blir du genomblöt.

Leden stängs på vintern eftersom det är halt och potentiellt farligt.

5. Skógafoss, Skogá älv

Skógafoss, Island

Källa: Edgar9 / shutterstock

Skógafoss

Detta vattenfalls berömmelse beror delvis på dess tillgänglighet – nära ringvägen i byn Skógar. Men det undervärderar det underbara vattenfallet du kommer att se.

Bara 200 fot hög och 80 fot bred är den mycket kraftfull. Regnbågarna – även dubbla regnbågar – som bildas av sprayen ger ett fängslande fotografi.

Efter parkering är det en lätt promenad att komma nära. Om du känner dig energisk, gå upp för de 500 trappstegen för att komma till toppen. Det finns en härlig vidare stig om du vill ha en heldagsvandring.

6. Morsárjökull, Vatnajökulls nationalpark

Det är först relativt nyligen som detta vattenfall vid kanten av Morsárjökullglaciären har hittats.

Den verkar ha bildats av en liten temperaturhöjning och med 750 fot är den Islands högsta. Under många år hölls den äran av Glymer.

En del av Morsárjökull finns bakom en snödriva, med vatten som rinner ner i en djup urholkning. Om den delen lades till sin registrerade höjd skulle den öka med cirka 40 fot.

Nationalparken där den ligger har också den största glaciären och det högsta berget. Parken är en av tre på Island och ligger i söder.

7. Svartifoss, Vatnajökull nationalpark

Svartifoss, vattenfall

Källa: Esteve Cervantes Martin / shutterstock

Svartifoss

Leden till Svartifoss vattenfall börjar vid Skaftafell Visitor Centre, där det finns gott om parkeringsplatser och vandringslederna är skyltade.

Det tar cirka 45 minuter att nå detta 65 fot långa vattenfall; det inkluderar den tid du måste stanna för att titta på tre andra vattenfall på vägen – Magnúsarfoss, Hundafoss och Þjófafoss.

Dess namn betyder »Black Falls» på grund av de mörka lavapelarna i närheten som inspirerade en isländsk arkitekt att designa den berömda Hallgrimskirkja (kyrkan) i Reykjavík.

8. Bruarfoss, Gimsnes

Bruarfoss vattenfall

Källa: Kiran Foto / shutterstock

Bruarfoss

Bruarafloden rinner på sydvästra Island och Bruarfoss är en serie små vattenfall som förblir en dold pärla och som sällan besöks.

Det finns många små snabba strömmar av vatten och de kontrasterande färgerna när de går ner i ravinen gör ett fantastiskt fotografi.

Det har smeknamnet »Island's Bluest Waterfall» och även om det är litet med Islands mått, har »Bridge Falls» fängslat de många vandrare som har hittat dem. De är uppkallade efter en bro som en gång stod över toppen.

9. Kirkjufellsfoss, Snæfellsneshalvön

Kirkjufellsfoss vattenfall, Island

Källa: Andrew Mayovskyy / shutterstock

Kirkjufellsfoss

Detta lilla vattenfall faller i tre separata flöden från en ås på Helgrindurberget. Det används ofta reklam för att annonsera Island med berget Kirkjufell i bakgrunden; det är trots att den är knappt 20 fot hög!

Turister till Island kommer regelbundet för att ta samma foto för sig själva. Ännu bättre är att fånga norrskenet ovan, men det är bara på vintern. Midnattssolen på sommaren erbjuder en bild som är nästan lika bra. Allt som allt en härlig miljö från vilken vinkel som helst.

10. Aldeyjarfoss, Bárðardalurdalen

Aldeyjarfoss, Island

Källa: GuilhermeMesquita / shutterstock

Aldeyjarfoss

Aldeyjarfoss är inte särskilt tillgänglig och du behöver en 4WD om du vill ta dig dit. Den är 65 fot hög med glaciärvattnet som faller i ett smalt band.

Du är fortfarande 25 miles från huvudvägen efter din bilresa och du beger dig sedan ner för ett spår för att nå dalen.

Basaltpelare skapar en amfiteater, där vattnet i hög grad bidrar till miljön. Vandringen på norra sidan är den bästa för tillträde till Aldeyjarfoss. I söder är terrängen mycket tuffare och du måste ta hand om dig.

11. Dettifoss, Jökulsá á Fjöllumälven

Dettifoss

Källa: Thanapol Tontinikorn / shutterstock

Dettifoss

Dettifoss brukar kallas »Odjuret» och är det mest kraftfulla vattenfallet i Europa, strunt i Island.

På 150 fot hög och över 300 fot bred skickar den nästan 200 kubikmeter vatten som slingrar ner varje sekund. Om du är nära kommer du nästan känna hur marken ryser.

Den användes för att representera ett främmande land i öppningsbilderna av filmen »Prometheus» från 2012. Denna glaciärflod ligger i norra Island och rinner från Vatnajökullglaciären. Tillfartsvägen stängs på vintern på grund av den oundvikliga snön.

12. Goðafoss, norra Island

Godafoss, vattenfall

Källa: Smit / shutterstock

Goðafoss

»Gudarnas vattenfall» är bara 40 fot högt, men över 100 fot brett är det en imponerande syn.

Dess historia inkluderar Islands omvändelse till kristendomen i början av 200-talet. Den hedniske prästen Þorgeir Þorkelsson, som bodde nära vattenfallet, valde kristendomen framför hedendomen. Han var också lagstiftare i det isländska parlamentet så han var en mycket respekterad och mäktig man.

Hedendomen var fortfarande tillåten privat men som ett tecken på sitt beslut gick han till Goðafoss och kastade sina hedniska idoler i vattenfallet.

13. Háifoss, Fossá River

Háifoss, Island

Källa: leonov.o / shutterstock

Háifoss

Detta 400 fot höga vattenfall ligger på södra delen av ön, nära vulkanen Hekla.

När det upptäcktes tidigt på 1800-talet ansågs det vara det högsta i Europa, därav namnet, som översätts till «Höga fall».

Det mindre vattenfallet bredvid är känt som »Granni» – Granni. De är två timmar från Reykjavik på väg österut längs ringvägen in i Þjórsárdalurdalen; de sista 4,5 milen är endast möjliga i en 4WD.

Du kan vandra detta om du vill och din belöning kommer att vara en rad fantastiska landskap medan du går.

14. Hraunfossar, Borgarfjörður

Hraunfossar

Källa: Danica Chang / shutterstock

Hraunfossar

«Lavafallen» ligger bara 65 km norr om Reykjavik, cirka en timme på väg. Klart vatten verkar komma ur lavan, en unik syn.

Det finns otaliga små bäckar som kommer ut från källor och skapar forsar som går ner i floden Hvítá.

Den bästa beskrivningen av vattenfallet är en låg, bred båge av bäckar som täcker ett avstånd på nästan 3 000 fot.

Till skillnad från många andra vattenfall på Island är det en härlig utsikt från parkeringen och ett kafé öppnar på sommaren. Vattenfallet har nu varit skyddat i över 30 år.

15. Barnafoss, floden Hvítá

Barnafoss

Källa: Puripat Lertpunyaroj / shutterstock

Barnafoss

Barnafoss är en nära granne till Hraunfossar och du kan ta vandringsleden för att komma nära, med en bro som korsar floden Hvítá.

Namnet betyder «Barnfallen» – så namnet på grund av en isländsk saga som berättar om två barn som försvann efter att deras föräldrar hade spårat dem ända till en naturstensbro vid fallet. Presumtionen var att de hade ramlat i och drunknat eftersom de aldrig hittades. Mamman beordrade att bron skulle förstöras så att det aldrig kunde hända igen, men i verkligheten var det mer troligt att den kollapsade naturligt med tiden.

Var de ska bo: Bästa hotellen på Island

Lägsta prisgaranti

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *