17 saker att göra i North Lanarkshire

North Lanarkshire är en region i Skottland inklämd prydligt mellan de viktiga städerna Glasgow och Edinburgh. North Lanarkshire är full av historia och är ett hem för ett antal vackra städer. I North Lanarkshire hittar du en fantastisk skotsk landsbygd, ett rikt traditionellt arv och mycket att göra för alla. Här är några av de bästa sakerna att göra på ditt nästa besök i North Lanarkshire.

1. Strathclyde Country Park

Kilchurn Castle

Källa: flickr

Kilchurn Castle

Strathclyde Country Park är en ikon för landsbygden i North Lanarkshire. Parken täcker en enorm 400 hektar och omger den konstgjorda Strathclyde Loch. Här hittar du vackra vyer över den skotska landsbygden samt fantastiska vyer över sjön och den närliggande floden Clyde. Sök efter resterna av ett romerskt fort och ett badhus för att komma närmare Skottlands rika historia. Besök M&D's för Skottlands mest välkända nöjespark och en rolig dag ute. Strathclyde Country Park är perfekt för naturälskare också, med omfattande parker och skog att upptäcka. Detta är ett bra ställe att börja dina äventyr i North Lanarkshire.

2. Craignethan Castle

Craignethan Castle

Källa: flickr

Craignethan Castle

Craignethan Castle byggdes på 1500-talet som ett hem för skotska adelsfamiljer och ett försvar för den omgivande landsbygden. Craignethan Castle är fyllt med rik skotsk historia och var inspirationen till Walter Scotts roman Old Mortality. Den berömda konstnären JMW Turner skapade många skisser och teckningar när han besökte slottet. Idag kan du besöka slottsruinerna för att beundra den fantastiska arkitekturen och den första kaponiern i Storbritannien. För vandrare finns det också en naturstig som går ner från slottet till den omgivande skogen. Craignethan Castle har historia, arv och vackra vyer från alla vinklar.

3. Antonine Wall

Antonine Wall

Källa: flickr

Antonine Wall

Ett av North Lanarkshires mest kända landmärken är Antonine Wall, byggd av romarna mellan Firth of Forth och Firth of Clyde. Muren byggdes på stenfundament täckt av torv, med byggnaden färdig omkring 154 e.Kr. Den ursprungliga muren sträckte sig över 63 km och nådde 3 m hög. Idag kan besökarna gå längs murresterna eller ta en cykelväg längs hela spännet. Det finns ett antal saker att se och göra längs väggen, inklusive kaféer att stanna i för en bit mat eller ro längs en av de intilliggande vattenmassorna. Själva muren skapar ett oförglömligt landskap på den naturliga landsbygden och är en syn som inte får missas i North Lanarkshire.

4. Black Loch

Svart Loch

Källa: wikipedia

Svart Loch

The Black Loch är en av North Lanarkshires mest populära sjöar. Gör ett besök på sjön för fantastisk utsikt över vattnet eller delta i en plats för flugfiske. Öring är den mest populära typen av fisk i sjön, med en mängd olika arter inklusive regnbåge, öring och blåöring. Efteråt, stanna till vid den närliggande byn Limerigg för mer natur i den fridfulla skogsmarken här. Eller koppla av med en pint på en lokal pub för en autentisk North Lanarkshire-upplevelse.

5. Museum of Scottish Industrial Life

Summerlee Industrial Museum

Källa: flickr

Summerlee Industrial Museum

Museum of Scottish Industrial Life – även kallat Summerlee – utforskar Skottlands industrihistoria. Museet är inrymt i ett gammalt järnbruk, vilket ger det en autentisk atmosfär och gör det till ett bra ställe att lära sig om industrins betydelse i Skottland. Här hittar du ångtåg och vagnar för att transportera dig tillbaka i tiden. Ta en tur med den fungerande museispårvagnen eller gå ner i gruvrundturen för att lära dig hur det var att arbeta i de lokala gruvorna. Kom förbi caféet för några kakor eller en kopp te. Håll ett öga på evenemangslistor för tillfälliga utställningar, föredrag och mer. Museum of Scottish Industrial Life är den idealiska platsen för att lära sig om industriellt arv i North Lanarkshire.

6. Chatelherault Country Park

Chatelherault Country Park Hunting Lodge

Källa: flickr

Chatelherault Country Park Hunting Lodge

North Lanarkshire är känt för sin vackra landsbygd och en av de bästa platserna att uppleva det är Chatelherault Country Park. Denna park har varit öppen sedan 1548 och har historiska byggnader, inklusive en jaktstuga och sommarhus från 1700-talet. Utforska dessa välbevarade landmärken innan du promenerar genom den omgivande parken. Parken är känd för sina ekar, vackra vyer och gamla skogar. Floden Avon skär genom parken och du kan korsa den via den fantastiska Dukes Bridge. Det finns mycket att se och uppleva i Chatelherault Country Park, vilket gör det till en av höjdpunkterna under ett besök i regionen.

7. Wishaw

Main Street, Wishaw

Källa: wikipedia

Main Street, Wishaw

Wishaw är en vacker stad i North Lanarkshire, belägen på en plats som har varit bosatt sedan 1100-talet. Här kan du hitta vacker arkitektur, särskilt i de många kyrkorna och spirorna som finns runt om i staden. Smaka på lite lokal mat längs High Street eller ta en paus på en solig dag i Belhaven Park. Wishaw är en härlig by som erbjuder autentiska North Lanarkshire-vibbar.

8. Cumbernauld

Cumbernauld Glen

Källa: flickr

Cumbernauld Glen

Cumbernauld är en populär stad i North Lanarkshire som skapades i mitten av 1900-talet för att skapa en ny förort till Glasgow. Här hittar du utmärkta shoppingmöjligheter, inklusive Storbritanniens första köpcentrum och världens första stadscentrum med flera nivåer. Det finns butikskedjor och fristående butiker i centrum, och massor av kaféer och restauranger att stanna till för en paus efter din shoppingrunda. Besök Cumbernauld Glen i hjärtat av staden för möjligheter till vilda djur eller lär dig om stadens rika historia på det lokala museet. För den äventyrliga finns Cumbernauld Outdoor Activity Centre, som erbjuder paintball, bågskytte, terrängkörning och mer. Det finns något för alla i Cumbernauld!

9. Dumbreck Marsh

Skogsbana, Dumbreck Marsh

Källa: wikimedia

Skogsbana, Dumbreck Marsh

Dumbreck Marsh är ett måste för naturälskare som besöker North Lanarkshire. Denna fristad för vilda djur och naturliga landskap har ett antal stigar genom gräsmarker, dammar, träskmarker och mer. Här kan du komma nära vattenfåglar via gångvägar över kärren, eller hitta andra fågelarter, inklusive tofsvipa och lärkor. För fågelskådare finns det möjlighet att upptäcka den sällsynta vattenräcket, allt i härliga omgivningar. Besök kärret vid solnedgången för vackra vyer.

10. Nationalmuseet för bygdelivet

Nationalmuseet för bygdeliv

Källa: landsbygdsmuseer

Nationalmuseet för bygdeliv

National Museum of Rural Life undersöker det lokala arvet och livet i North Lanarkshire. Det är inrymt i en gård så det finns mycket att utforska och se här. Gården erbjuder besökarna en praktisk smak av livet på landsbygden i Skottland, med maskiner och verktyg som visas för gästerna att ta tag i. Lär dig mer om jordbrukets historia och livet på landsbygden genom att besöka den tidstypiska bondgården på plats. Museet har ett omfattande program med evenemang, inklusive praktiska dagar där besökare bjuds in att prova dagliga jordbruksaktiviteter för en autentisk upplevelse av livet på landsbygden i Skottland. Se och mata djur, gå på en hästshow och ät på hotellets café för att vila efter allt det hårda arbetet! National Museum of Rural Life är en härlig plats att tillbringa en dag i North Lanarkshire.

11. Nya Lanark

New Lanark, Skottland

Källa: flickr

New Lanark, Skottland

New Lanark är ett av North Lanarkshires mest kända landmärken. New Lanark är en by som byggdes 1786 som en bosättning och arbetsplats för den lokala bruksindustrin. Byn var en av de första framgångsrika «utopierna» och bidrog avsevärt till stadsplaneringens historia. Idag är New Lanark ett världsarv, med ett besökscenter där du kan lära dig mer om byns historia. Här kan du hitta vackra vyer över den omgivande floden och skogen, samt massor av oberoende butiker och matställen att njuta av. För en verkligt autentisk utopisk upplevelse, boka en vistelse på New Lanark Hotel, inbyggt i en av de gamla bruken som ursprungligen byggdes här.

12. Carron Valley

Carron Valley

Källa: flickr

Carron Valley

Carron Valley är en idealisk plats för spänningssökare, och erbjuder de första konstgjorda mountainbikelederna i North Lanarkshire. Carron Valley är lättillgängligt från större städer som Glasgow och Edinburgh. Här hittar du professionella leder som sträcker sig över cirka 15 km, alla omgivna av vacker natur och berg. Det finns ett antal stigar, var och en ökar i utmaning, så Carron Valley är lämplig för mountainbikecyklister på alla nivåer. För en mer avslappnad aktivitet, prova flugfiske på Carron Valley Fishery, med välsorterad öring i Carron Valley Reservoir. Det finns också många vandringsleder tillgängliga för vandrare eller någon annan som vill ha lite frisk luft på den härliga landsbygden i North Lanarkshire.

13. Falls of Clyde

Falls of Clyde

Källa: flickr

Falls of Clyde

Falls of Clyde är fyra vattenfall vid floden Clyde, som sträcker sig från en höjd av 84 fot till 10 fot. Fallen har besökts av ett antal kända personer, inklusive William Wordsworth och Walter Scott. Idag kan du besöka fallen för att komma närmare naturen och för vackra landskap. Området är populärt bland det lokala djurlivet, inklusive fiskgjuse, grävling och fladdermöss, med promenader och turer tillgängliga. Det finns ett besökscenter på plats där du kan lära dig mer om fallen och deras historia, och självguidade spår som kommer att lyfta fram viktiga platser runt fallen. Detta är en härlig och fridfull tillflyktsort i North Lanarkshire.

14. Motherwell

Motherwell

Källa: wikipedia

Motherwell

Motherwell är en berömd stad i North Lanarkshire, en gång hjärtat av Skottlands stålproduktion. Motherwell har ett rikt industriellt arv med kopplingar till både stål- och kolindustrin. Besök Motherwell Cathedral för fantastisk arkitektur och regelbundna framträdanden av kören. Stanna till Dalzell Estate för en smak av det tidstypiska livet i Motherwell, eller ta lite lokal mat på ett oberoende kafé eller restaurang. En lokal favorit är Wide Mouth Frog, som serverar modern skotsk mat i en glad miljö. Det finns mycket att se och göra i Motherwell, vilket bekräftar dess rykte som en viktig stad i North Lanarkshire.

15. Cloudbusters

Cloudbusters

Källa: lymediamarketing

Cloudbusters skärmflygning

Cloudbusters är den perfekta dagen för äventyrsälskare i North Lanarkshire! Cloudbusters är ett skärmflygningscenter som erbjuder upplevelser för alla nivåer av skärmflygare. Centret erbjuder full undervisning för nybörjare samt repetitionskurser för mer erfarna paragliders. Detta är en idealisk plats för att prova något nytt eller för att ta några tips innan du tar dig till North Lanarkshire-himlen.

16. Amazonia

Amazonia

Källa: zoochat

Amazonia

Amazonia är Skottlands största tropiska regnskog inomhus, packad med djur och exotiska växter. Här hittar du över 70 arter av djur, inklusive apor, papegojor, reptiler och fjärilar. Besök hanteringsrummet för din chans att plocka upp ormar, grodor och sköldpaddor. Det finns virtuella resor till Amazonas tillgängliga på plats, liksom dagliga utfodringar och samtal för att lära dig mer om djuren på utställningen. För ett verkligt uppslukande besök, ta en Keeper Experience för att hjälpa till med djurvård och underhåll. Det finns så mycket att utforska på Amazonia, vilket gör det till en underbar och informativ dag ute i North Lanarkshire.

17. Coatbridge

Coatbridge

Källa: wikipedia

Coatbridge

Coatbridge ligger i North Lanarkshires lågland, på en plats som har varit bosatt sedan stenåldern. Coatbridge har spelat en viktig roll i Glasgows industrihistoria, efter att en gång ha försett storstaden med järn. Besök fritidscentret Time Capsule för aktiviteter som skridskoåkning och simning. Alternativt kan du bege dig en kort väg ut ur staden till Drumpellier Country Park för det lokala djurlivet och den vackra landsbygden, inklusive två naturliga sjöar. Coatbridge är hem för imponerande arkitektur, särskilt i St Mary's Church och Coatbridge Library. Se till att besöka den lokala marknaden för läcker gatumat och massor av shoppingmöjligheter. Coatbridge är en förtjusande dold pärla i North Lanarkshire.

Var de ska bo: Bästa hotellen i North Lanarkshire, Skottland

Lägsta prisgaranti

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.